Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Palma: les multes d’Urbanisme cauran un 60% el 2013

Palma: les multes d’Urbanisme cauran un 60% el 2013

(Diari de Balears, 13/11/2012)

La Regidoria de Jesús Valls preveu que els ingressos per infraccions davallin de 650.000 euros a just 290.000. L’oposició hi mostra preocupació

Ander Zurimendi. El departament d'Urbanisme preveu ingressar el 2013 un 60% menys de doblers que enguany en concepte de multes, que passarien de 650.000 euros a 290.000. Així ho reconegué ahir el regidor d'Urbanisme, Jesús Valls, qui assegurà que "tan sols és una previsió amb vista a elaborar els pressuposts". Per tant, "pot ser que, finalment, arribem a cobrar més multes".

La caiguda de les sancions no és bona d'entendre ara que Urbanisme, aparentment, havia pitjat l'accelerador per fer complir les Inspeccions Tècniques d'Edificis. Tant és així que aquesta immensa davallada dels ingressos per multes urbanístiques preocupà molt l'oposició. Iolanda Garví, exedil d'Urbanisme (PSIB), lamentà que Cort "renunciï a ser estricte amb la interposició de multes".

Ho justificà per dos motius: el primer, perquè complir amb la Disciplina Urbanística és impulsar la seguretat física dels edificis i, per tant, dels ciutadans; i segon, perquè les sancions són una via d'aconseguir ingressos, amb els quals després fer obra pública.

Garví, a més, recordà que el 2010, sota el seu comandament, Urbanisme obtingué 3 milions d'euros per infraccions de Disciplina Urbanística. Malgrat tot, el regidor d'Hisenda, Julio Martínez, volgué participar en el debat, defensant que "de vegades és difícil per un ajuntament cobrar les multes", de manera que en algunes ocasions convé no fer previsions gaire optimistes. Així mateix, les dificultats econòmiques que travessa Cort han obligat l'edil Valls a retallar altres partides d'Urbanisme, com ara la de les ajudes a la realització de la ITE (Inspecció Tècnica d'Edificis), que cauen un 80% en la seva aportació. La socialista Iolanda Garví titllà d'"absolutament lamentable" que es redueixi una partida insígnia de l'Ajuntament de Palma.

L'edil Valls, per contra, va explicar que s'han mantingut desgravacions molt importants per a determinats edificis, arribant fins i tot a l'exempció del 95%.

En tot cas, el debat dels pressuposts d'Urbanisme quedà focalitzat en l'equilibri entre retallades i imposts. Valls, de fet, posà com a exemple la dificultat per recaptar ingressos. Concretament, Urbanisme preveu ingressar per taxes i l'ICIO (l'impost de construcció) un 37% menys del que tocaria per quadrar ingressos amb despeses.

Aquesta manca de doblers justifica, segons Valls, l'acomiadament de quatre urbanistes del Consorci Riba (actualment bolcat a la reforma de Camp Redó). Els quatre tècnics estan adscrits a projectes que conclouen dia 31 de desembre, de manera que no seran renovats. Tot i així, el regidor Valls va assegurar que intentarà cercar doblers per renovar-los, per poc que pugui.

Palma Habitada

La falta de doblers també ha duit Urbanisme a internalitzar el projecte Palma Habitada, maniobra que, segons l'oposició, acabarà per destruir-ne el programa. Valls va explicar que a partir d'ara el propietari que vulgui llogar el seu pis haurà de pagar una quota.

2012-11-13 | Etiquetes: , , | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/72639

Comentarios

		

Arxius

<Marzo 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia