Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Un acusat del cas Andratx és condemnat per construir un xalet en terreny protegit

Un acusat del cas Andratx és condemnat per construir un xalet en terreny protegit

(Diari de Balears, 26/10/2011)

L'afectat, que ha admès els fets i ha arribat a un acord amb la Fiscalia i l'acusació particular, va legalitzar l'obra com a casa d'eines

Europa Press. Un empresari acusat en el cas Andratx, Josep Eugeni Torrens, ha estat condemnat a pagar 2.160 euros de multa per construir en terreny protegit un habitatge de nova planta amb vista a la mar i a la muntanya, després de declarar-se culpable d'un delicte contra l'ordenació del territori i assolir un acord de conformitat amb la Fiscalia i l'acusació particular, que sol·licitava inicialment una pena de cinc anys de presó per a l'inculpat. Torrens haurà de procedir a més a la demolició de l'edificat de forma il·legal.

Mentrestant, tant el fiscal Miguel Ángel Subirán com l'advocat que representa l'Ajuntament d'Andratx, Josep de Luis, han retirat l'acusació contra l'enginyer agrònom a qui va recórrer Torrens per intentar legalitzar l'edificació com a magatzem agrícola-ramader. Ambdós s'han assegut aquest dimarts a la banqueta durant el décimocuarto [sic] judici -corresponent a la peça 31- celebrat fins al moment en el marc d'aquest procés de corrupció urbanística, les anteriors vistes del qual també s'han saldat amb condemna.

L'escrit de conformitat, a què ha tingut accés Europa Press, recorda que Torrens, com a administrador de la mercantil Palmita S.L., va adquirir el 1999 tres finques catalogades com Àrea Natural d'Especial Interès (Anei) i en les quals tan sols hi havia unes ruïnes. Tanmateix, l'acusat va començar a realitzar el 2004 obres simulant ampliar i rehabilitar un habitatge ja existent, malgrat que únicament s'havien sol·licitat llicències d'obra menor per "substituir teules trencades i teulada" i l'"arranjament del camí".

De fet, una inspecció ocular duta a terme sobre el terreny i en la qual va ser present l'anterior jutge d'instrucció del cas Andratx, Francisco José Pérez, va servir per comprovar que la construcció comptava amb les dependències pròpies d'un habitatge i a més comptava amb finestres "amb vista al mar i a la muntanya l'existència de la qual no es comprèn si tals dependències tenen com a final l'emmagatzemament de pinsos, gra, palla i altres així com els estris de conreu i eines", tal com exposava Pérez en un contundent escrit de 19 folis que posava fi a la instrucció d'aquesta peça.

Actuació delictiva

Els indicis apuntats se sumaven "mitjans tan exigus i limitats" com la presència de 80 oliveres i tres ases per donar al xalet l'aparença de casa d'eines. "Se celebra que es potenciï a l'ase mallorquí, ja que és una raça en perill d'extinció, però no es pot pretendre potenciar-lo per encobrir delictes", manifestava el magistrat, qui asseverava que amb això "no es pretenia més que aconseguir una llicència per disfressar el posterior ús d'habitatge que s'havia edificat, extrem ja pretès en una altra peça pel condemnat en ferm Eugenio Hidalgo amb desafortunat resultat per a aquest".

Segons l'acord de conformitat, un inspector del Servei de Disciplina Urbanística del Consell va comprovar posteriorment que les obres duites a terme per Torrens, pintor de professió, no es corresponien amb la llicència menor concedida ja que havia estat aixecat un habitatge de nova planta de 157 metres quadrats -executada en un 40 per cent- i un nou aljub, s'havia reconstruït una part del camí i instal·lat una casa prefabricada de fusta, que va donar lloc a un expedient sancionador.

Es pot recordar que Hidalgo, exbatle d'Andratx, que a l'actualitat compleix condemna a la presó de Palma, ja va ser jutjat per una pràctica similar. I és que l'exprimer edil va ser condemnat a quatre anys de presó per construir un habitatge unifamiliar sobre terreny protegit quan en realitat havia sol·licitat una llicència d'ampliació d'un magatzem agrícola.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/70654

Comentarios

		

Arxius

<Diciembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia