Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Capdepera: deu anys i mig de presó per als acusats de l’hotel Son Moll

Capdepera: deu anys i mig de presó per als acusats de l’hotel Son Moll

(Diari de Balears, 28/07/2011)

El jutge imposa penes de 2 anys i 3 mesos a l’arquitecte Arturo Vila i al cap d’execució José Luis Pujol. Impliquen l’ingrés al centre penitenciari. Els altres tres acusats, amb dos anys, no ho hauran de fer

Clara Giner. El magistrat Jaime Tártalo, del Jutjat Penal 3 de Palma, ha condemnat els cinc acusats per l'esbucament, el 2008, de l'hotel Son Moll de Cala Ratjada (Capdepera) com a autors responsables de quatre delictes d'homicidi imprudent, quatre delictes de lesions imprudents i un delicte contra el dret dels treballadors. Dos d'ells, s'enfronten a penes d'obligat compliment, en superar els dos anys de presó i tres mesos. Es tracta de la direcció facultativa de l'obra de reforma integral de l'edifici. És a dir, de l'arquitecte projectista i director de l'obra, Arturo Vila, i del director d'execució i coordinador de seguretat, José Luis Pujol. En principi, això implicaria que entrarien a la presó, tot i que la defensa de Vila ja ha anunciat que presentarà recurs davant l'Audiència i que fins i tot es planteja la petició d'indult per al seu representant.

Els altres tres acusats han estat condemnats a dos anys i no hauran d'ingressar a la presó, llevat que tornin a delinquir. Són el gerent de la contractista principal de la UTE que feia les obres, Bartolome Estelrich, l'integrant d'una de les empreses de la UTE Rafael Febrer i el cap d'obra Joan Bonet.  Els tres feren un alè en rebre la sentència ahir al matí; l'arquitecte i l'aparellador, en canvi, semblaven compungits. El matís en la condemna d'uns i d'altres és important. A tots cinc, el magistrat els ha reconegut dos atenuants, el de reparació del dany i el de confessió. A més, queden inhabilitats durant el temps de condemna per exercir la professió que desenvolupaven en el moment dels fets.  Els condemnats, a més, hauran d'indemnitzar conjuntament i solidàriaments amb 3.500 euros un dels treballadors ferits, Moisés Pérez.

Indemnització

A aquesta indemnització s'hi ha de sumar el més d'un milió d'euros que ja han abonat als familiars de les víctimes fallides en l'accident de treball. En cas que no s'hagués abonat la totalitat de la indemnització, la part que quedàs pendent l'haurien d'abonar les asseguradores Mapfre Empresas i Asemas, en concepte de responsables civils directes. I també les societats Constelrich SL, Rafael Truco SL, S'Entrador SL i 3DE3 Arquitectos SLP, en concepte de responsables civils subsidiaris.

Absolució

A més, la sentència absol Rosalía Vidal, administradora de l'empresa promotora de l'obra, i Bernat Pere Nadal, el tècnic que va realitzar els càlculs de l'estructura de l'edifici, dels delictes d'homicidi imprudent, lesions imprudents i del delicte contra el dret dels treballadors. I també absol les entitats Axil Consulting i Arch Insurance de les pretensions d'indemnització dirigides contra elles. Totes dues s'havien declarat innocents.  Els cinc acusats condemnats, en canvi, varen admetre els fets pels quals foren acusats durant el primer dia de judici -el 5 de juliol passat-, així com la responsabilitat en l'accident. Allò que no acceptaren foren les penes de presó que en demanava el fiscal Miguel Ángel Anadón i que consistien en quatre anys de presó per a cadascun d'ells.

La sentència considera acreditat que durant les obres de rehabilitació els acusats infringiren les normes de seguretat i d'higiene. Aquests eren responsables de planificar correctament les feines que s'havien de fer, conscients de la configuració de l'estructura, de garantir la seguretat dels treballadors de l'obra i d'aplicar les mesures de seguretat pertinents.  Els treballs es portaven a terme sense la llicència d'obra preceptiva ni el consegüent projecte d'execució. Al final, l'estructura de l'edifici acabà cedint i hi moriren quatre persones.

2011-07-28 | Etiquetes: , , , , | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/70170

Comentarios

		

Arxius

<Julio 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia