Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Campos: el Suprem dóna la raó als promotors de les Covetes

Campos: el Suprem dóna la raó als promotors de les Covetes

(Diari de Balears, 22/03/2011)

Ha anul·lat una sentència del TSJIB del 2006 que deia que els terrenys dels 68 apartaments no eren urbans

C. Giner./P.Verger. Les Covetes encara no estan salvades. El Tribunal Suprem ha anul·lat la sentència que el 2006 dictà el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i que confirmava que els terrenys on es començaren a edificar els apartaments, a la vora de la platja del Trenc, no eren urbans. La sentència, de primers de març, es va notificar ahir a les parts implicades (la promotora Marina Ernst, el GOB i el Consell).

L'Ajuntament de Campos no era present en aquest recurs. Els magistrats han estimat el recurs de cassació presentat per Marina Ernst, l'empresa promotora dels 68 apartaments de les Covetes. L'escrit considera que el recurs d'alçada presentat pel Grup d'Ornitologia Balear (GOB) contra les normes subsidiàries de Campos estava fora de termini i, per tant, mai no s'hauria d'haver admès. El GOB al·legà contra la consideració d'urbans que les normes atorgaven a diferents terrenys, on a posteriori es començaren a construir els apartaments.

La sentència és el primer revés judicial per als qui consideren que els terrenys de les Covetes mai no haurien d'haver estat considerats urbans per l'Ajuntament de Campos. Les conseqüències d'aquesta resolució judicial són encara una incògnita, tot i que obren un raig d'esperança per a l'empresa urbanitzadora i suposen, en el millor dels casos, que es dilati en el temps una solució definitiva per a uns terrenys que fa massa temps que es troben plens d'edificis a mig acabar.

En tot cas, les parcel·les de les Covetes estan avui protegides per l'Ordre ministerial que preveu 100 metres de servitud de protecció des del domini públic maritimo-terrestre. També hi ha una sentència del TSJIB que anul·la la llicència de construcció atorgada per l'Ajuntament de Campos. La sentència és ferma i no hi ha possibilitats de recórrer al Suprem.

La història

Va ser l'any 1991 quan la Comissió Insular d'Urbanisme, a proposta de l'Ajuntament de Campos, aprovà les normes subsidiàries, que consideraren urbà el sòl on posteriorment es començaren a construir apartaments. L'aprovació definitiva mai no fou publicada pel Butlletí Oficial de la Comunitat. El ple del Consell, de 4 de juliol de 1994, estimà el recurs d'alçada interposat pel GOB, que sol·licitava l'anul·lació de les normes subsidiàries referides a aquestes parcel·les. L'Ajuntament de Campos i l'empresa Marina Ernst hi presentaren recursos, però foren desestimats pel TSJIB. La promotora presentà recurs davant el Suprem i aquest ha valorat un dels seus arguments, ja que estipula que el recurs presentat pel GOB mai no s'hauria d'haver admès a tràmit.

El GOB diu que la sentència no afecta els apartaments

L'exportaveu del GOB Miquel Àngel March, en declaracions a dB, ens donà la seva visió sobre la nova sentència del Suprem que n'anul·la una d'anterior del TSJIB amb data de 2006 i que confirmava que els terrenys on es començaren a edificar els apartaments de les Covetes, a la vora de la platja del Trenc, no eren urbans.

March, primer de tot, aclarí que aquesta polèmica urbanística dins el terme municipal de Campos té tres conflictes que cal diferenciar: d'una banda, la legalitat o no de les llicències d'obres; de l'altra, la possibilitat de construir a menys de 100 metres de la vorera de la mar; i en tercer lloc, si els terrenys que s'empraren eren urbans o no. La nova sentència fa referència a aquest darrer punt.

March assenyalà que les dues primeres qüestions ja fa temps "que s'han acabat i tenen sentència ferma. No es poden modificar". Afirmà que el Suprem, en el seu moment, "va anul·lar les llicències d'obra" dels 68 apartaments i que, per tant, la nova sentència "no n'afecta la il·legalitat". Així mateix, l'exportaveu del GOB afegí que els esmentats terrenys, "urbans o no, són inedificables, perquè la Llei de costes protegeix que no es construeixi res a menys de 100 metres de la mar". Aquest punt fou el segon conflicte que el Suprem dirimí favorablement al Consell i al GOB.

Ha estat el tercer tema el que se li ha girat en contra, però March apuntà que "tenim 16 sentències a favor i una en contra". Segons ell, només quedava per resoldre si els terrenys eren urbans, i amb anterioritat el TSJIB els havia donat la raó en desestimar els recursos de la mercantil i de l'Ajuntament de Campos. Llavors la sentència confirmà que els terrenys no eren urbans, però ara el Suprem "anul·la aquesta decisió". L'exportaveu afirma, però, que la sentència "no parla dels apartaments, sinó que només diu que el recurs que el GOB presentà no s'hauria d'haver admès".

2011-03-22 | Etiquetes: , , , , , | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/69258

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia