Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Andratx: Hidalgo confessa que s’autoconcedia llicències

Andratx: Hidalgo confessa que s’autoconcedia llicències

(Diari de Balears, 19/02/2011)

L’exbatle d’Andratx, imputat per negociacions prohibides, reconeix que votà a favor de permisos urbanístics de societats en les quals tenia participacions

Clara Giner. L'exbatle d'Andratx Eugenio Hidalgo sortí de la presó ahir per declarar davant la jutgessa Mari Carmen González amb relació a una peça del cas Andratx en què se l'imputa un delicte de negociacions prohibides. Hidalgo reconegué que votà a favor de concedir llicències urbanístiques a dues societats on ell mateix tenia una participació.

Amb el permís obtingut es feren uns habitatges que a posteriori es varen vendre. Ell i els seus socis aconseguiren uns 600.000 euros, que destinaren a pagar part d'una hipoteca d'un altre solar.

La primera societat, Sandborg, tenia participació, segons Hidalgo, de l'exzelador del municipi Jaime Gibert i de l'excap de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament i exdirector d'Ordenació del Territori, Jaume Massot. Tenien el mateix percentatge -un terç (33,3%)-, apuntà. A Sandborg, però, només hi constà, segons dades consultades, com a administrador únic el fill de l'arquitecte i promotor Manuel Arenas, que es diu Daniel. Massot no està imputat a la peça.

Sandborg presentà una sol·licitud al Consistori per construir uns habitatges al carrer de l'Almudaina del Port d'Andratx. El batle afirmà que "suposa que la llicència es concedí" i que formava part de la junta de govern que l'aprovà. Era el batle i no se n'abstingué, tot i participar en la societat. Tampoc no comunicà a la resta de membres de la junta que en tenia accions. Hidalgo al·legà que "no se'n va abstenir perquè considerà que, en ser soci, no era necessari".

El procediment de la tramitació de la societat el duia Miguel Arenas, també imputat en la peça. L'exzelador Jaime Gibert també signà el certificat final d'obra. Hidalgo declarà que es varen vendre totes els habitatges, que "part dels doblers obtinguts se'ls repartiren" entre els socis i que la resta ho invertiren en la compra d'un solar. Així mateix, amortitzaren part del prèsctec hipotecari de 600.000 euros que la Caixa els havia concedit per una finca al carrer de l'Almirall Riera.

L'altra societat en què Hidalgo partipava en un 33,3% era Soltof. Els socis eren l'exzelador Gibert i l'arquitecte Arenas. Soltof també sol·licità llicència per construir al carrer de l'Almirall Riera de Port d'Andratx (on pagaren la hipoteca) en un solar al costat de l'anterior. Hidalgo assenyalà que comprà les participacions de les dues societats i que Arenas fou qui dirigí aquesta operació. L'exbatle, a preguntes del fiscal Carrau, digué que Arenas li proposà que "aquestes societats que ja eren creades es podien dedicar a aquests negocis". Hidalgo ha canviat de misser recentment i ara el representa Gaspar Oliver.

Comissió per al germà

L'exbatle afegí que el seu germà Carlos "té un restaurant al costat del solar de l'Almudaina i fou ell qui digué a Gibert que estava en venda i que se'n cercaven compradors". Carlos Hidalgo es va endur una comissió per la informació de 30.000 euros. Hidalgo hagué de respondre també amb relació a una tercera operació immobiliària de dos solars a Cala Moragues, que compraren ell, Gibert i l'exassessor legal de l'Ajuntament Ignacio Mir i l'exassessora urbanística del municipi Isabel Seguí. Ahir, a més, declaren com a imputats Gibert, Arenas, Seguí, i Mir.

De moment, 6 anys

L'exbatle compleix, de moment, una condemna de 6 anys de presó per dues peces separades del cas Andratx. 2 anys són per un delicte de suborn i infidelitat en la custòdia dels documents i 4 anys per prevaricació i delicte contra l'ordenació del territori. A més, ha estat condemnat per negociacions prohibides en negocis urbanístics en una altra peça, en què se l'acusa dels mateixos delictes que en l'actual. Hidalgo encara té pendents de judici altres peces de l'immens sumari del cas Andratx. Està predisposat a col·laborar-hi.

2011-02-19 | Etiquetes: , , | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/69004

Comentarios

		

Arxius

<Diciembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia