Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > El batle de Deià comença a tomar les cases de Llucalcari

El batle de Deià comença a tomar les cases de Llucalcari

(Diari de Balears, 14/12/2010)

Davant el retard en la contractació de la demolició per part del Consell i atès que avui acaba el darrer termini donat pel jutge, Jaume Crespí anà per feina al costat de sis operaris municipals

Lluc García. Dit i fet. El batle de Deià, Jaume Crespí, agafà ahir la piqueta i es posà a tomar, personalment, un dels dos xalets de Llucalcari que s'havien de començar a enderrocar abans de final d'any, en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Balears. Amb sis operaris de la Sala, el batle del PP -i secretari general d'aquest partit a Mallorca- va iniciar-ne les tasques de demolició des de primera hora del matí.

Crespí ja havia advertit fa uns dies la consellera de Territori del Consell de Mallorca, Maria Lluïsa Dubon, que l'Ajuntament s'encarregaria de l'execució de la sentència en solitari, si el Consell no contractava tot d'una les obres amb l'empresa pública Tragsa.

El batle recordava ahir a peu d'obra que "ja ha passat més d'un mes d'ençà que l'Ajuntament va signar el protocol de col·laboració amb el Consell de Mallorca i amb el Govern de les Illes Balears per assumir a parts iguals el cost d'aquesta demolició". Però decidí fer-ho ell mateix davant el fet que, a hores d'ara, tot i que tant l'Ajuntament de Deià com el Consell de Mallorca ja han realitzat els tràmits per contractar l'empresa, la Conselleria d'Obres Públiques del Govern balear encara no ha emès els informes favorables que, a més, s'han d'aprovar després pel Consell de Govern. En aquesta situació, i arran de la circumstància que avui mateix finalitzava el darrer termini donat pel TSJIB tant a l'Ajuntament com al batle per certificar l'inici de les obres, Crespí assegurà que s'havia vist "obligat que aquestes demolicions les comenci la Sala pel seu compte, perquè, si no, em podria enfrontar a una acusació penal per desobediència i a haver de tornar a pagar multes setmanals de 600 euros".

La situació ahir a Llucalcari era de plena tranquil·litat, llevat del fet insòlit de veure el batle de la localitat i els membres de la brigada d'obres enfilats a la teulada d'un xalet -un habitatge aïllat enmig de l'oliverar i deshabitat des de fa un temps- propietat d'uns ciutadans alemanys. Crespí va treballar durant tot el matí en l'esbucament, desfent la teulada i desmuntant, amb els seus subordinats, els bastiments de portes i finestres, com també tomant les primeres mitjanades d'una casa que, per les seves dimensions i, sobretot, per la seva privilegiada ubicació, es pot considerar de luxe. Com un manobre més, traginà teules i féu ús del martell pneumàtic mentre atenia els mitjans de comunicació o s'aturava momentàniament a parlar pel mòbil.

S'ha de dir que la finca, la demolició controlada de la qual prosseguirà durant els propers dies, ja es trobava en mal estat perquè els fonaments s'havien esllavissat en part i hi havien aparegut grans clivells que afectaven l'estructura d'una part de la casa. Crespí assegurà que "segurament els propietaris, coneixent la sentència i la situació jurídica irreversible, ja no hi feren les oportunes reparacions en el seu moment". Sigui com sigui, l'Ajuntament, en virtut de l'aplicació de l'esmentat conveni que afecta aquesta casa i un altre xalet situat uns metres més avall propietat del súbdit alemany Axel Ball, ha començat les tasques d'esbucament, que tindran un cost de 145.000 euros per als comptes municipals, la mateixa quantitat que també aportaran el Consell i el Govern balear. Les operacions iniciades ahir es continuaran al llarg dels pròxims dies, segons Crespí, "fins que les tres institucions puguin firmar tots els acords i lliurar definitivament la gestió de la demolició a l'Agència de Disciplina Urbanística del Consell de Mallorca".

Si més no, Crespí espera aturar, amb aquesta acció, l'aplicació de noves mesures coercitives contra la seva persona i evitar ser imputat per una possible responsabilitat penal; un preu, econòmic i polític, que no està disposat a assumir. Per la seva banda, el conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero, va dir ahir que, si bé l'Ajuntament de Deià encara no té l'efectiu necessari, sí que es va signar un conveni que s'està tramitant perquè pugui disposar dels doblers assignats. Així mateix, va recordar que Tresoreria té problemes de liquiditat a causa de la crisi.

2010-12-14 | Etiquetes: , , , , , , | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/68444

Comentarios

		

Arxius

<Octubre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia