Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > El Govern aprovarà demà el Projecte de la Llei del Sòl

El Govern aprovarà demà el Projecte de la Llei del Sòl

(Diari de Balears, 22/04/2010)

El conseller Gabriel Vicenç ha recordat que l'avantprojecte estava pactat entre les formacions que conformaven l'Executiu balear fins al trencament del pacte amb UM

Europa Press.El Govern aprovarà demà el Projecte de Llei del sòl, que contempla que l'ús del sòl rústic tindrà un caràcter "excepcional" a l'hora de construir-hi habitatges unifamiliars, donant-li així una major protecció restringint els paràmetres d'edificació i ocupació, mentre que, d'altra banda, regula les Àrees de Reconversió Territorial (ART) que realment siguin "racionals" i responguin al seu objectiu evitant així que es converteixin en una fórmula d'aprofitament del sòl amb finalitats econòmiques.

Les principals novetats són les reduccions d'ocupació i edificació, de manera que estableix que la superfície màxima construïble en sòl rústic no podrà superar el 2 per cent de la superfície de la parcel·la, en cas que es tracti d'una instal·lació d'interès general (activitats agràries, ramaderes i forestals), i l'1 per cent si es pretén construir un habitatge unifamiliar. A més, l'altura màxima dels edificis de dues plantes a sòl rústic passaran de 8 a 7 metres, mentre que el volum màxim dels mateixos, ja sigui cases unifamiliars o edificis d'interès general es reduirà de 1.500 a 1.300 metres quadrats. Així mateix, la nova normativa també prohibirà construir en pendents superiors al 15 per cent.

Amb l'aprovació del Projecte de Sòl, l'Executiu balear iniciarà la tramitació d'aquesta normativa en el Parlament, on, al seu torn, UM va registrar ahir una Proposició de Llei del Sòl, que ja explica amb el suport del PP per acceptar en el Ple la seva presa en consideració. El Govern donarà el seu vistiplau a aquesta iniciativa, després de que el passat 12 de gener de 2009, el llavors conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori i actual conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, presentàs l'avantprojecte de la Llei del Sòl.

Fonts del Govern han informat a Europa Press que la iniciativa que s'aprovarà demà és pràcticament l'avantprojecte plantejat per Vicens, a excepció de la introducció d'algunes modificacions tècniques, a petició de diferents entitats i organismes afectats per la normativa amb què l'Executiu ha mantingut reunions durant els últims mesos, entre ells, els Consells Insulares, els Ajuntaments, arquitectes, sectors professionals i entitats agràries i ecologistes.

AVANTPROJECTE PACTAT AMB UM

Així mateix, han remarcat que aquest avantprojecte estava pactat entre les formacions que conformaven l'Executiu balear el 2009, de manera que han assenyalat que també comptava amb l'acord d'UM, partit que va participar en la seva elaboració, ja que era una Llei "del Govern i no d'un partit determinat".

Precisament, l'avantprojecte va ser elaborat per una Comissió específica, formada pels Consells Insulars, les Conselleries de Vivenda, Medi Ambient i Mobilitat, l'Ajuntament de Palma i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma. D'aquesta forma, UM hauria participat a través de la Conselleria de Medi Ambient, que abans de l'expulsió d'aquest partit de l'Executiu balear, gestionava Miquel Àngel Grimalt, si bé el Govern ja va recalcar al seu dia que els tècnics d'aquest departament que van fer les seves aportacions a l'avantprojecte de Llei del Sòl van actuar com Govern i no en representació dels d'UM.

URBANISME REGULAT PER UNA LLEI ESTATAL DE 1976

En aquest sentit, actualment, l'urbanisme i l'ordenació del territori a les Balears es regeixen per una Llei estatal aprovada el 1976, que quedarà derogada a les illes amb el nou text, que suposarà la modificació o derogació de més de 20 normes territorials i urbaní stiques. Entre les principals novetats de la nova Llei, destaca l'ampliació de la responsabilitat de les infraccions urbanístiques, de manera que ja no només seran responsables els promotors i els constructors de les obres, sinó també els titulars, directors i explotadors d'establiments, els tècnics titulars, el director de les obres i de les instal·lacions, els notaris i registradors de la propietat, els titulars i els membres dels òrgans administratius, així com els funcionaris públics en funció de les seves competències. [Nota de Disúrbia: això és una novetat a mitges: els tècnics directors, els propietaris, les autoritats i funcionaris ja eren responsables segons la Llei de disciplina urbanística de 1990...]

A més, la Llei també restringeix el concepte de sòl urbà per evitar la creació de falsos urbans a les illes o que terres rústics passin directament a urbans sense la transformació que hauria de ser normal i preceptiva. Quant a les infraccions si es comet una il·legalitat urbanística, la normativa estableix que en cas que el responsable la solucioni per si mateix per adaptar-la a la legalitat en els terminis que disposa la resolució de l'expedient, es reduirà en un 80 per cent la multa imposada en el procediment sancionador. Així mateix, aquesta reducció seria del 95 per cent si la reposició es fes de manera voluntària abans de la resolució definitiva del procediment sancionador. Respecte a les ART, la Llei permetrà que aquestes siguin "racionals", de manera que la normativa les regularà i, després, seran els propis Consells Insulars els que faran la seva pròpia reglamentació.

2010-04-23 | Etiquetes: , , | Categories: Suprainsular | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/66620

Comentarios

		

Arxius

<Septiembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia