Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Deià: “Si no hem tomat els xalets, és perquè la Justícia no hi col·labora”

Deià: “Si no hem tomat els xalets, és perquè la Justícia no hi col·labora”

(Diari de Balears, 8/04/2009)

Deià recorrerà la providència que obliga el batle, Jaume Crespí, a pagar una multa de 600 euros mensuals. Crespí assegura que el TSJIB no ha respost a la petició de facilitar l’accés als habitatges

El batle de Deià, Jaume Crespí (PP), expressà ahir el "profund malestar i gran astorament" per la resolució per la qual el TSJIB el condemna a pagar personalment una multa coercitiva de 600 euros mensuals i després setmanals per no haver executat la demolició dels xalets il·legals de Llucalcari. Així mateix, assegurà de manera contundent que, "si la sentència no s’ha duit a terme fins ara no ha estat per cap altra cosa que per manca de col·laboració de les autoritats judicials". El batle anuncià que "evidentment" els serveis jurídics municipals recorreran immediatament l’escrit de provisió de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears pel qual se’l "castiga" a satisfer l’esmentada sanció.

Segons afirmà, "el Tribunal no ha contestat fins ara el nostre escrit del 12 de novembre, en què li demanàvem auxili jurisdiccional a fi que els tècnics poguessin accedir als habitatges per poder-hi realizar els amidaments i redactar-ne el projecte de demolició". Com a conseqüència d’aquesta inexplicable manca de col·laboració del TSJIB, el projecte no s’ha pogut redactar ni, per suposat, executar".

Sentència acatada

Crespí recorda que d’ençà que la sentència fou ferma, el Consistori inicià els tràmits per aplicar-la, convocà un ple en què, per unanimitat, s’acordà comunicar-ne al jutjat l’acatament i se li presentà un programa d’execució que obtingué el vistiplau del Tribunal". Fins i tot, segons indicà ahir Crespí, amb la finalitat d’anar complint passa a passa aquest programa d’actuacions, el juny passat l’Ajuntament sol·licità al Departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca "la cooperació tècnica per redactar-ne el projecte de demolició" tot argumentant la "carència de mitjans tècnics i econòmics de l’Ajuntament per a la redacció".

Aquesta ajuda fou concedida per resolució del conseller de Cooperació el juny del 2006, però els tècnics designats no pogueren accedir a les edificacions, un fet que ha estat confirmat pel director general de Cooperació Local del Consell, Joan Font. Segons Font, "el Consell contractà per a aquesta finalitat els serveis d’un arquitecte. Tanmateix, no pogué realitzar la feina i així ho comunicà a l’Ajuntament, perquè demanàs al jutjat la corresponent ordre, cosa que ignoram si ha fet". De la seva banda, la consellera insular del Territori, Maria Lluïsa Dubón, es posà en contacte amb el batle i li oferí col·laboració per fer la demolició, però li exigí que demanàs l’ajut econòmic del Govern, ja que la institució insular no té prou recursos.

Acreditat

Després de la notícia publicada ahir per dBalears, Jaume Crespí no es cansava de mostrar els documents que, segons diu, "acrediten el compliment de les passes administratrives per part nostra d’ençà que la sentència fou ferma". Entre els documents, hi figura l’escrit dirigit al Consell per l’arquitecte Llorenç Gili, encarregat de realitzar els projectes de les quatre demolicions. En el text l’arquitecte manifesta que es personà el 7 de novembre als immobles afectats amb el regidor d’Obres, Francesc Arbona, l’advocat José Carrillo i la Policia Local. Tot i això, Gili hi afegeix que en la visita "no es pogueren prendre fotografies ni amidaments a les cases, o bé perquè estaven tancades o bé perquè els propietaris presents posaren algun impediment a l’accés".

Ara el batle lamenta i "no entén" que el TSJIB "no hagi volgut prendre en consideració aquests arguments i en lloc de concedir un permís judicial que faciliti la feina contesti amb aquesta sanció cap a la meva persona". Crespí no volgué valorar si darrere l’actuació judicial que "el posa contra les cordes" hi pot haver algun motiu polític. "L’únic cert", afirma, "és aquest posicionament incomprensible de la Justicia, ja que fins ara són els únics que hi han posat dificultats, mentre que la col·laboració del Consell ha estat absoluta".

El GOB felicita el TSJIB per la sanció al batle

Tot d’una que es conegué la notícia de la resolució que sanciona el batle de Deià com a mesura de pressió perquè executi la sentència de Llucalcari, el GOB ha emès un comunicat en el qual afirma que l’associació "no pot fer res més que felicitar la resolució del TSJIB, mitjançant la qual s’imposa una multa, a càrrec del seu patrimoni personal, al batle de Deià davant l’incompliment reiterat de la sentència". Segons afirma l’entitat ecologista, "de fet la sentència del Tribunal Suprem del 2002 no deixava cap tipus de dubtes. L’Alt Tribunal ratificà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears i, si fins ara no s’ha fet efectiva, no ha estat més que per una actitud obstruccionista de l’Ajuntament de Deià".

El grup ecologista assegura que "durant anys l’Ajuntament ha intentat paralitzar aquest esbucament de Can Simó i ha impugnat totes les sentències que han dictat els tribunals de Justícia". Així mateix, recorden que "més tard inicià una clara estratègia pe revitar executar les sentències, a pesar dels tocs d’alerta del Tribunal de les Balears". El GOB veu molt positiu i efectiu aquest nou pas judicial pel qual ara "a l’Ajuntament no li queda cap altra sortida que  executar la sentència i esbucar les cases situades dins un paratge protegit i inedificable". L’entitat recorda un cop més "l’elevat grau de protecció de la zona", per la qual cosa considera que aquesta resolució serà l’única que farà possible "l’inici del final" del llarg procés judicial que té sentència ferma del Suprem des de l’any 2002.

2009-04-08 | Etiquetes: , , , , | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/62617

Comentarios

		

Arxius

<Noviembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia