Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > El Govern facilitarà als ajuntaments la concessió de “llicències exprés”

El Govern facilitarà als ajuntaments la concessió de “llicències exprés”

(Diari de Balears, 9/02/2009)

L’Executiu col·laborarà per adaptar a tots els municipis el sistema implantat per Cort que permet als ciutadans obtenir en un sol dia els permisos per fer obres menors, també a través d’internet

 Lluís Planas. El Govern facilitarà als ajuntaments els mitjans necessaris per agilitar i simplificar els tràmits que han de fer els ciutadans per a l’obtenció de llicències d’obres. L’Executiu treballa sobre el sistema implantat amb èxit durant l’any 2008 per l’Ajuntament de Palma i que, des del passat mes de gener, permet obtenir en un sol dia els permisos per a obres menors –aquelles que no suposen cap canvi estructural a l’edificació– i les més simples també a través d’internet. Les conselleries de Presidència i Economia, Hisenda i Innovació ja estan treballant de manera conjunta per adaptar a tots els municipis el sistema que fa servir Cort per concedir aquestes "llicències exprés". Es tracta de facilitar els mitjans materials, personals i econòmics necessaris perquè les àrees d’Urbanisme dels ajuntaments puguin aplicar aquest estalvi en els terminis i la burocràcia que, en cap cas, no implica una reducció de les garanties ja que s’estableixen les mateixes restriccions tècniques i jurídiques.

Mentre que la Conselleria de Presidència és l’encarregada de les relacions amb les entitats locals i d’establir el protocol de col·laboració que s’haurà d’acordar, el departament de Carles Manera prepara aplicacions informàtiques que siguin una eina per facilitar el sistema. S’ha de recordar que el president Antich es comprometé a propiciar amb caràcter general l’acceleració dels tràmits de l’Administració amb l’objectiu de combatre la crisi econòmica i en aquest cas reactivar el sector de la construcció. El recent decret Nadal, al marge del que preveu per al turisme, a la resta de sectors pràcticament només té en compte l’agilitació de tràmits per a inversions de caràcter públic.

El sistema de "llicències exprés" posat en marxa per l’Ajuntament de Palma redueix de deu a cinc les passes que ha de fer un ciutadà per obtenir el permís per a una obra menor. Així, el pot aconseguir el mateix dia que fa la sol·licitud. Amb un equip integrat per tres administratius i tres tècnics, es revisen i comproven al mateix moment les dades de la documentació lliurada pel sol·licitant. Si es compleixen els requisits es registra i el ciutadà pot pagar allà mateix amb targeta de crèdit l’Impost de Construcció i Obres (ICO) –abans ho havia de fer al banc–. Aleshores ja rep en mà la llicència a través d’un decret de batlia expedit de manera automàtica amb una signatura digitalitzada.

Pel que fa a l’Administració, s’aconsegueix una major coordinació entre les àrees administrativa i tècnica d’Urbanisme. S’ha de considerar que entre un 70 i un 80% de les sol·licituds que es presenten als ajuntament són per a obres menors, les quals adquireixen un volum molt considerable. Les dificultats i els retards amb els quals es troben els ciutadans a l’hora d’obtenir els permisos per fer actuacions de caràcter menor als seus immobles propicien que en ocasions es vulgui evitar el tràmit legal.

2009-02-09 | Etiquetes: , , | Categories: Suprainsular | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/61862

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia