Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Sineu: la crisi passa factura

Sineu: la crisi passa factura

(Diari de Balears, 8/12/2008)

Sineu ha estat un dels pobles on més s’ha viscut el boom urbanístic dels darrers anys, però la crisi del sector ha fet que enguany els ingressos a l’Ajuntament per llicències d’obra hagin baixat en picat

Margalida Ramis | 08/12/2008. La crisi del sector de la construcció ha tingut efectes també en el si de l’Ajuntament de Sineu, on els ingressos per llicències d’obra han baixat considerablement l’any 2008. Mentre que en anys anteriors l’Ajuntament concedia al voltant de 170 llicències anuals, des de principi de 2008 només se n’han atorgades 132, gairebé 40 menys que en exercicis anteriors. I, a més, "gairebé totes són per a obres menors, mentre que abans es concedien molts de permisos per edificar habitatges familiars i plurifamiliars, com també per a grans reformes", segons explica el batle del municipi, Josep Oliver (PP).

En aquest sentit, es pot assenyalar que en altres exercicis es construïren moltes promocions d’habitatges, mentre que el 2008 només se n’ha executada una. D’aquesta manera, amb data d’avui la Sala ha ingressat 51.348 euros per obres, mentre que altres anys aquesta xifra fregava els 150.000 euros. I és que el municipi de Sineu és un exemple clar del boom urbanístic que han experimentat alguns municipis de l’Illa aquests darrers anys.

Atractius

Sineu és probablement una de les localitats de la comarca del Pla que més han crescut en poc temps, un municipi on les promocions d’habitatges s’aixequen per gairebé tots els voltants del vial. A banda de sòl urbanitzable, però, el tren, el mercat dels dimecres, una àmplia oferta de bars i restaurants i una línia directa amb Palma per la carretera vella, són els atractius principals d’aquest poble ubicat gairebé al centre de l’Illa, i que tan bé han sabut aprofitar les immobiliàries.

No obstant això, sembla que no totes les promocions que s’hi han executat durant els darrers anys han tingut sortida ja que, passejant pel vial on s’ubica la gran majoria de construccions noves, s’hi pot veure penjat més d’un cartell on es llegeix: "En venda". De fet, cercant per internet, es poden trobar prop de 70 immobles en venda al municipi de Sineu. Amb data d’avui, l’Ajuntament de Sineu pateix un descens considerable d’una gran font d’ingressos per a a la immensa majoria de consistoris. Per tant, en vista d’aquesta situació que contribueix encara més a les dificultats econòmiques dels ajuntaments, la Sala haurà d’aplicar algunes mesures de contenció. "Els nostres ingressos són menors, mentre que les despeses són les mateixes, per la qual cosa haurem de prendre mesures, sense renunciar als serveis bàsics", ha assegurart el batle, Josep Oliver.

En relació amb les mesures de contenció, el primer edil ha explicat que "no emprendrem obres públiques si no són finançades pràcticament al 100 per cent ja que, si només s’hi aporta un 20 per cent, des de l’Ajuntament no podem afrontar la despesa que ens suposa". En aquest sentit, la màxima autoritat municipal de Sineu recorda que la reforma que es du a terme a la plaça del Fossar té una subvenció de la Conselleria d’Obres Públiques que han pogut complementar amb una altra de la Conselleria de Comerç, amb la qual cosa "ens financen gairebé tota aquesta actuació".

Per tot plegat, Josep Oliver va manifestar que "crec que la llei de subvencions hauria de permetre més complementacions d’aquesta classe" i va lamentar que "els ajuntaments hem de fer front a moltes despeses que no són directament de la nostra competència. De fet, el Consistori de Sineu paga un 50 per cent més de despesa que no és de la seva competència".

132 Llicències.

El 2008, tan sols s’han concedit 132 llicències d’obra, 40 menys que l’any passat. A més, les sol·licituds per a les autoritzacions d’enguany són gairebé totes per a obres menors, mentre que en exercicis anteriors hi havia molta demanda per a promocions.

2008-12-08 | Etiquetes: , , , , | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/60961

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia