Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > UM no frena l’agència

UM no frena l’agència

(Diari de Balears, 27/11/2008)

Els criteris de finançament de l’agència de disciplina urbanística no es votaran en l’assemblea de batles d’avui per evitar el rebuig d’UM. Amb tot, l’òrgan funcionarà l’1 de gener amb tres anys de pressupost garantit

Quim Torres | 27/11/2008. Els criteris de finançament de la futura agència de disciplina urbanística no es votaran en l’assemblea de batles que es fa avui a Lloseta. Aquest és l’acord assolit ahir per evitar un vot en contra d’UM. Amb tot, això no bloquejarà aquest organisme perquè el Consell garanteix en els seus Estatuts que assumirà el cent per cent del seu cost els tres primers anys i, de fet, ja li ha assignat un pressupost d’1,4 milions per a l’any vinent. Per tant, a partir de l’1 de gener, l’agència controlarà tota la disciplina urbanística en rústic dels ajuntaments que ho vulguin.

Després que els 13 batles d’UM haguessin amenaçat dimarts de votar en contra d’aquest punt i no adherir-se a l’agència si no es canvien els criteris de finançament, PSIB i Bloc acceptaren ahir ajornar el debat sobre els criteris de finançament de l’agència per aconseguir el consens. Tot i això, el vot en contra d’UM no era decisiu perquè el PP no hauria votat mai en contra, segons avançà ahir el portaveu popular, Jaume Font.

Així les coses, la consellera del Territori, Maria Lluïsa Dubón, advertí ahir que si s’ajorna el debat sobre el finançament no passa res perquè hi ha tres anys de marge per discutir, que són els tres anys que el Consell es compromet a finançar. També deixà clar que l’adhesió dels ajuntaments a l’agència és voluntària i que aquests poden sortir-ne quan vulguin. "No veig el problema", afirmà la responsable insular, qui respongué als batles d’UM que "l’agència no es crea per resoldre els problemes de finançament municipal sinó per resoldre problemes urbanístics".

UM no està en contra de l’agència –prova d’això és que avui proposarà que el batle d’Artà, Rafel Gili, sigui el seu representant al consell de direcció–, just planteja que l’òrgan no es quedi totes les multes urbanístiques ,sinó que els ajuntaments es quedin els ingressos i paguin en funció dels expedients que generen, una opció que el Consell no preveu. Dubón, amb tot, apuntà ahir que els "matisos" plantejats pels batles d’UM sobre el finançament de l’òrgan o sobre qui s’ha de fer càrrec del personal municipal d’Urbanisme que quedarà sense funcions s’haurien de negociar ajuntament per ajuntament en els convenis que aquests hauran de signar per adherir-se a l’agència.

Al mateix temps, advertí que l’agència està pensada per a ajuntaments petits i amb pocs mitjans per aplicar la disciplina urbanística i, per tant, considerà "lògic" que no interessi als grans. Tot i que Dubón evità criticar ahir els retrets que UM féu als socis i es limità a mostrar la seva "sorpresa", allò cert és que als socialistes no els ha agradat gens el que han fet els d’UM. Sobretot les crítiques que els dirigí la consellera insular de Medi Ambient i portaveu d’UM, Cati Julve, qui digué que el PSOE volia "desmantellar" els ajuntaments. Els socialistes retreuen a UM que mantinguin una posició en l’assemblea de batles i ara en mostri una altra i sospiten que darrere hi ha una resposta als socis de Pacte per haver aturat el projecte de golf i l’hotel de Son Baco, a Campos.

Font avisa que el pressupost d’Afers Socials és inferior al que ara gasta


El PP denuncià ahir que és "totalment fals" que els Serveis Socials del Consell disposiin l’any vinent d’un 25% més de recursos econòmics, tal com ha deixat entreveure el Pacte quan compara el pressupost de l’any que ve amb el d’enguany. El popular Jaume Font recordà que els Serveis Socials reberen una transferència de gairebé 25 milions quan ja estava fet el pressupost de l’any passat i a 13 de novembre duen gastats 121 milions, quan el pressupost per a l’any vinent és de 122,2 milions. Per tant, l’increment no serà del 25% com diu el Pacte, sinó que ara just és de l’1,57% i previsiblement s’acabara gastant enguany més del pressupostat per al 2009.

"No és just encendre una llum d’esperança que és falsa", afirmà Font, i menys en un context de crisi econòmica. El popular anuncià que en el ple de dilluns proposarà traslladar la proporcionalitat del ple a la Comissió d’Urbanisme, després que UM es queixàs. Els populars interpel·laran a la consellera de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, a qui acusen d’"obscurantisme" per la gestió de les troballes de Son Espases. També demanaran al Consell que delegui les competències de promoció sociocultural als ajuntaments. Font tornarà a denunciar els expedients extrajudicials –factures pendents– que es duran a ple amb informe en contra d’Intervenció. Segons ell, en l’any i mig de Pacte s’han aprovat 50 expedients per 20 milions d’euros sense concurs i amb l’oposició de l’òrgan de fiscalització del Consell. Q.T.

2008-11-27 | Etiquetes: , , , , | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/60784

Comentarios

1
De: YO Fecha: 2008-12-03 22:16

PUES YA PUEDEN EMPEZAR CON LO QUE TIENEN PENDIENTE Y EMPEZAR A DEMOLER:

http://www.lacoctelera.com/salvemos-mallorca-ya/post/2008/10/13/el-urbanismo-mallorca-corrupcion-del-consell-mallorca		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia