Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Andratx: “els batles no s’assabenten ni de la meitat del que passa”

Andratx: “els batles no s’assabenten ni de la meitat del que passa”

(Diari de Balears, 29/10/2008)

Eugenio Hidalgo i el seu germà asseguren durant el judici que no sabien que la finca del Port d’Andratx en què es va construir el restaurant El Grillo era un terreny natural protegit

Borja Català. La Fiscalia Anticorrupció demana una condemna conjunta de 22 anys i mig de presó per a l’exbatle d’Andratx, Eugenio Hidalgo, el seu germà Carlos i l’excap d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Andratx Jaume Massot per la construcció del restaurant El Grillo –propietat del segon– en una Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI). El segon judici pel cas Andratx començà ahir a l’Audiència Provincial de Palma amb els testimonis dels germans Hidalgo, dos dels imputats, que afirmaren no saber que no es podia edificar als terrenys en què hi ha el restaurant. Eugenio Hidalgo, que abans de ser batle havia estat regidor d’Urbanisme, explicà que ell deixava aquests temes en mans dels tècnics municipals i assegurà que als municipis "els batles no s’assabenten ni de la meitat en materia urbanística". 

"El que em deia l’arquitecte"

El primer a declarar fou Carlos Hidalgo, propietari d’El Grillo. Interrogat pel fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, Hidalgo explicà que el 1998 comprà la "casa" on ara hi ha un restaurant per viure-hi, ja que li agradava a la seva dona, i no amb intenció de realitzar-hi cap negoci. Tot i això, les preguntes d’Horrach apuntaren que des del primer moment el germà de l’exbatle pretenia construir un restaurant al solar. A més, el fiscal mostrà diversos documents en què Hidalgo sol·licitava informació al Consistori sobre la qualificació dels terrenys on era la casa i una sol·licitud presentada el 5 d’octubre de 2000 per canviar-ne l’ús i ubicar-hi un establiment.

Carlos Hidalgo afirmà en primer lloc que mai no havia demanat cap certificat a l’Ajuntament, però en veure la seva signatura en diversos documents explicà que ell signava allò que el seu arquitecte, Francisco Muñoz –ja mort–, li deia sense llegir-ho. De fet, el germà de l’exbatle explicà que mai no pensà que no es pogués construir el restaurant en aquella parcel·la perquè Muñoz li digué que sí es podia fer. També justificà el seu desconeixement sobre urbanisme assegurant que tenia poca cultura.

"En mans dels tècnics"

El segon –i darrer– dels imputats a declarar ahir fou l’exbatle d’Andratx, Eugenio Hidalgo, que respongué les preguntes del fiscal Juan Carrau. Hidalgo manifestà no haver influït en cap moment en la tramitació de cap document relacionat amb el restaurant El Grillo i de fet assegurà que no sabia res del que feia el seu germà, ja que en aquell temps no tenia relació amb ell. Carrau volgué descobrir com era que el màxim responsable d’urbanisme del municipi no en sabia gaire. Hidalgo respongué que això ho fan els tècnics municipals i que sempre pensà que no hi havia cap problema amb els terrenys del seu germà. Avui es reprèn el judici amb la declaració de Massot, a qui s’acusa d’haver emès tres documents que certificaven que les terres en què s’aixecà El Grillo eren urbanes.

"La corrupció ens ensenya"

Amb la sessió d’ahir hi hagué per a moltes anècdotes, fins i tot abans de començar. El judici ja arrencà amb hora i mitja de retard, perquè a la sala on s’havia de executar es realitzaven altres vistes. Es desconeix si aquest fet és fruit dels problemes que pateix la justícia o només una manca d’organització. En iniciar la sessió el jutge, Joan Catany, preguntà a Carlos Hidalgo si coneixia els càrrecs que se li imputaven i si hi estava d’acord. Hidalgo respongué que sí, la qual cosa provocà la consegüent sorpresa del magistrat. Hidalgo corregí i assegurà que estava "conforme a declarar".

La Bíblia, Déu i la mare de Déu

El testimoni del germà de l’exbatle d’Andratx va estar farcit de frases mereixedores de ser recopilades com ara quan, preguntat si coneixia que era una Àrea Natural d’Especial Interès (categoria de què gaudien els terrenys on és el restaurant El Grillo), ell contestà que no ho sabia quan es produïren els fets que ara es jutgen, però ara sí ja que, al seu parer, "estam aprenent amb els casos de corrupció que hi ha a Mallorca".

Les seves respostes van estar plenes de vocabulari religiós i, fins i tot, per recalcar la veritat d’una de les seves contestes assegurà al fiscal Pedro Horrach que li ho jurava "per la Bíblia, per Déu i per la mare de Déu". En començar a respondre el fiscal, el Hidalgo es posà cada vegada més nerviós i fins i tot qualque dels periodistes apuntà a la possibilitat que s’ensorràs. Finalment hi aguantà.

Potser fruit dels nervis, es deixà a casa el llenguatge políticament correcte, ja que arribà a dir que despatxà un constructor i els seus obrers perquè "quatre negres m’ho farien més barat". Això sí, després afegí: "Que em perdonin els negres".

Drama familiar


La vista, fins i tot va oferir material per a la premsa del cor. En les seves declaracions, els germans Hidalgo varen argumentar que no organitzaren res de manera conjunta, perquè el moment en què es varen produir els fets jutjats s’havien barallat i ni tan sols no es parlaven. Carlos Hidalgo aclarí al fiscal que el problema era que les dues cunyades no tenien bona relació. Pel que sembla, les coses han millorat. Els tribunals uneixen més del que podríem pensar.

Un restaurant a una Àrea Natural d’Especial Interès


La investigació que ha dut a la barra l’exbatle d’Andratx, Eugenio Hidalgo; el seu germà, Carlos, i l’exresponsable d’Urbanisme del Consistori Jaume Massot se centra en la construcció del restaurant El Grillo, propietat de Carlos Hidalgo i que fou construït en una Àrea Natural d’Especial Interès del Port d’Andratx. La Fiscalia Anticorrupció i l’acusació particular, exercida pels advocats Isabel Fluxà i Josep de Luis en representació de l’Ajuntament d’Andratx, acusen els tres imputats de delictes contra l’ordenació del territori, de prevaricació urbanística i de falsedat documental.

Tant l’acusació particular com Anticorrupció demanen vuit anys d’empresonament per a Eugenio Hidalgo i vuit més per a Jaume Massot. En el seu cas, hi ha l’agreujant de la seva condició de funcionaris públics. Quant al tercer imputat, Anticorrupció en demana sis anys i mig de presó, mentre que l’acusació particular, en sol·licita sis.

Multes

A més, la Fiscalia demana que Massot i Eugenio Hidalgo paguin una multa de 97.000 euros cadascun. Per a Carlos Hidalgo, Anticorrupció sol·licita una sanció de 188.000 euros. Per la seva part, l’acusació particular demana una multa de 78.000 per a cadascun dels funcinaris públics i de 147.000 per al germà de l’exbatle, considerat l’autor manterial de la construcció il·legal.

L’Ajuntament d’Andratx considera que tant Massot com Eugenio Hidalgo pels càrrecs que exercien quan es produïren els fets "eren plenament conscients que s’havia falsejat la classificació del sòl, malgrat l’advertència que l’exbate féu a Massot de mirar "amb lupa" les llicències que sol·licitava el seu germà.

Pedro Horrach: "¿Usted sabe leer?"


"¿Usted sabe leer?". Aquesta és una de les preguntes que el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach realitzà ahir durant el judici d’un dels imputats, el propietari del restaurant El Grillo, Carlos Hidalgo. El qüestionari a què Horrach sotmeté Hidalgo fou ben dur i l’acusat manifestà els seus nervis en diverses ocasions, ja que el fiscal no li donà treva en cap moment i, fins i tot, l’acusat arribà a quedar humiliat o, si més no, en evidència.

Carlos Hidalgo intentà justificar que la seva signatura figuràs a molts documents presentats per la Fiscalia, tot adduint que ell feia sempre allò que l’arquitecte Francisco Muñoz li deia perquè hi confiava i perquè ell era un home de poca cultura. Com que l’imputat afirmà no llegir allò que firmava, Horrach arribà al punt de demanar-li si sabia llegir. El fiscal no atorgà cap concessió a l’acusat i, fins i tot, un moment en què Carlos Hidalgo afirmà conèixer-lo –pels interrogatoris, pels mitjans–, ell fou molt taxatiu: "No, usted a mi no me conoce. En el año 2001 no me conocía".

Horrach, a més, acompanyà gairebé totes les seves preguntes amb algun document que qüestionava la versió d’Hidalgo, per la qual cosa l’acusat patí molt per poder aclarir moltes de les coses que li demanava. També rebé el seu advocat defensor, Santiago Rodríguez Miranda, al qual un dels jutges exigí que es limitàs a fer preguntes al seu client, ja que tal com plantejava els temes semblava, al parer del magistrat, que el misser contestava a allò que ell mateix demanava.

"Punta"

L’interrogatori que el fiscal Anticorrupció Juan Carrau realitzà a l’altre germà Hidalgo fou menys "agressiu", si bé l’exbatle d’Andratx també ho passà malament per contestar. De la mateixa manera que el seu col·lega, Carrau aportà documents per contradir la majoria de les afirmacions d’Hidalgo. Aquest també quedà una mica en evidència quan assegurà que, tot i haver estat el màxim responsable d’Urbanisme d’Andratx –en fou regidor, abans de batle– no entenia gaire d’aquesta matèria i deixava sempre la feina als tècnics muncipals. Fins i tot declarà que no recordava si en les normes subsidiàries de l’ordenament urbanístic municipal que ell votà les terres on hi ha El Grillo eren ANEI.

En la gravació d’una telefonada, es pogué escoltar com Hidalgo deia que Massot li treia "punta a un llapis" amb referència a l’urbanisme. L’exbatle justificà aquesta frase explicant que amb ella volia dir que Massot en sabia molt i no que sabés esquivar la llei, com apuntà Carrau.

2008-10-29 | Etiquetes: , , , , | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/60239

Comentarios

		

Arxius

<Julio 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia