Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Arranca el primer judici del cas Andratx, en què Hidalgo afronta sis anys de presó

Arranca el primer judici del cas Andratx, en què Hidalgo afronta sis anys de presó

(Diari de Balears, 5/05/2008)

L'exbatle d'Andratx haurà de respondre per la construcció suposadament il·legal d'un xalet

E.P. Palma. La Secció Segona de l'Audiència de Palma celebra avui, a partir de les 09.30 hores el primer judici per una de les peces del cas Andratx, concretament la número 56 per la construcció suposadament il·legal del xalet de l'exbatle Eugenio Hidalgo. La Fiscalia Anticorrupció sol·licita sis anys de presó per a l'exprimer edil.

La primera de les jornades judicials està previst que es prolongui demà i passat demà, encara que no es descarta que pugui allargar-se fins divendres.

La peça ha correspost al jutjat d'instrucció número 12 i en ella la Fiscalia acusa Hidalgo dels delictes de falsedat, prevaricació urbanística i delicte contra l'ordenació del territori. En l'escrit d'acusació, el Ministeri Públic sol·licitava sis anys de presó per falsedat, així com una multa de 100 euros durant 20 mesos i la inhabilitació especial per a un càrrec públic en l'Administració per sis anys.

En la causa, també s'acusa l'exzelador d'Obres municipal Jaume Gibert, dels delictes de falsedat i contra l'ordenació del territori, pels que es demanen sis anys de presó i inhabilitació especial per a càrrec públic, mentre que l'exdirector general d'Ordenació del Territori, Jaume Massot, es acusat d'un delicte de prevaricació urbanística pel qual el fiscal sol·licita dos anys de presó i la inhabilitació especial per a càrrec públic per un període de deu anys.

En l'escrit d'acusació també s'imputa el lletrat de l'Ajuntament, José Ignacio Mir, d'un delicte de prevaricació urbanística, i per ell se sol·licita una pena d'un any de presó i la inhabilitació especial per a càrrec públic per un període de deu anys.

Testimonis

Està previst que durant el judici testifiqui Gabriel Cañellas Rotger, enginyer agrònom i fill de l'expresident del Govern Gabriel Cañellas, diversos agents de la Guàrdia Civil del Seprona, la regidor d'UM d'Andratx, Isabel Alemany, i l'arquitecta Cinta Moyá, entre altres.

Segons l'escrit d'acusació, l'exprimer edil era propietari de la finca ubicada a la parcel·la 67 del polígon set del terme municipal d'Andratx, que disposa d'una superfície de 3.035 m2 i que està classificat com a Àrea Rústica d'Interès Paisatgístic (ARIP).

Així, segons el fiscal, a causa del nivell de protecció legal vigent i la seva superfície «era impossible legalment» autoritzar la construcció a l'esmentada parcel·la d'un habitatge unifamiliar aïllat, ja que anteriorment «només existia una bassa i una petita caseta per a les eines».

Segons la Fiscalia, malgrat aquesta impossibilitat legal, Hidalgo va sol·licitar a l'Ajuntament d'Andratx el 14 de febrer de 2003 una llicència d'obra major per a l'ampliació d'un magatzem agrícola inexistent i va presentar també, amb la sol·licitud de llicència, un projecte d'ampliació de magatzem agrícola firmat per l'enginyer agrònom Gabriel Cañellas -també imputat en altres peces del sumari-- en el qual es projectava la construcció d'una nau agrícola a l'esmentada parcel·la.

Així, segons el Ministeri Públic, el 5 de maig de 2003 el zelador municipal «prèviament alliçonat i convençut per Hidalgo» va emetre una certificació a l'expedient municipal de concessió de llicència, «en què va afirmar falsament que existia un magatzem agrícola i que tenia una antiguitat superior als 50 anys». A més, Gibert va presentar al costat de l'informe una fotografia en blanc i negre «i de mala qualitat» en la qual únicament es reflectien la bassa i la caseta d'eines.

Segons el fiscal, l'endemà, Massot, que llavors era cap d'Urbanisme, va emetre un informe favorable a la llicència d'ampliació sol·licitada «quan ni en la fotografia incorporada a l'expedient, ni en l'historial registral de la finca no apareixia magatzem o cap nau agrícola», segons l'escrit d'acusació.

Després de la Comissió de Govern Municipal en què es va concedir la llicència, Hidalgo va procedir a la construcció d'un habitatge unifamiliar de nova planta i un edifici destinat a quadres en zona rústica protegida. Per realitzar la construcció, la Fiscalia assegura que es van demolir completament les restes de la caseta d'eines existent.

67 peces

El Jutjat ha dividit el cas en 67 peces, relacionades amb els presumptes delictes urbanístics, mentre que els principals acusats han declarat ja per les peces relacionades amb la construcció presumptivament en situació irregular de xalets plurifamiliars en el Port d'Andratx i per la construcció del restaurant del germà de l'exprimer edil.

Aquesta és la primera peça que va quedar vista per poder dur a terme el judici a l'Audiència i forma part de les 67 en què es divideix el sumari del cas, que donarà lloc a nombrosos judicis que es prolongaran durant anys.

2008-05-05 | Etiquetes: | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/57184

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia