Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Marratxí: una residència en sòl rústic i fora serveis

Marratxí: una residència en sòl rústic i fora serveis

(Diari de Balears, 14/01/2008)

Problemes per obrir el centre d'alzhèimer de Marratxí, lligat a una operació urbanística
Nota de Disúrbia: magnífic exemple d'urbanisme fet amb el cul. L'Ajuntament l'ha cagada quan ha concedit una llicència condicionada a la dotació de serveis, quan aquesta és un requisit previ; i a més a més resulta que la modificació del planejament encara no s'ha aprovat, i per tant la llicència és il·legal. Bravo! Així va Mallorca!

LLUÍS PLANAS. Palma.
Les obres de la residència per a malalts d'alzhèimer i altres demències situada en el municipi de Marratxí estan a punt d'acabar-se, però el centre sociosanitari, com altres d'impulsats pel Govern durant la legislatura passada -Joan Crespí o l'Hospital Militar-, presenta a hores d'ara importants problemes per poder posar-se en funcionament.

La residència s'ha aixecat en sòl rústic i sense la previsió de cap servei urbà, com aigua o electricitat. Per a la seva obertura, s'han de fer ara obres per a les conduccions i escomeses per a tots aquests serveis, sense que l'actual Conselleria d'Afers Socials disposi de cap projecte ni partida pressupostària amb aquest fi. A més d'això, hi ha problemes amb els accessos viaris.

Construït a la finca rústica de Son Llebre (Pla de na Tesa), sobre uns terrenys de 18.900 metres quadrats, el centre està lligat a una suposada operació urbanística en la qual participaren l'anterior Executiu autonòmic i l'Ajuntament de Marratxí, governats pel PP, i el promotor Vicenç Grande.

Com avançà Diari de Balears el 12 de febrer de 2006, Grande projectà al Pla de na de Tesa un polígon de serveis en 38 hectàrees de la seva propietat i classificades com a sòl rústic. Per tirar endavant el seu projecte, el promotor es posà en contacte amb els responsables polítics.

Signà un conveni amb l'Ajuntament a través del qual cedia el solar d'1,8 hectàrees per fer-hi la residència, projecte que obtingué la declaració d'interès general. A canvi, el Consistori marratxiner li reclassificava les 36,2 hectàrees restants per poder aixecar el polígon de serveis en una zona estratègica, limítrofa amb Palma i delimitada per l'autopista d'Inca, la carretera de Sineu i el vial que ha de ser el segon cinturó.

La urbanització d'aquest polígon hauria d'haver permès la dotació de serveis, també per a la residència, però les tramitacions urbanístiques es retarden, mentre que la construcció del centre geriàtric sociosanitari ja es troba pràcticament enllestida. Per complir la seva part amb Grande, l'Ajuntament inicià la reclassificació dels terrenys a través de l'adaptació del seu Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) al Pla Territorial. Aquest tràmit s'ha aprovat inicialment, però encara resta el vistiplau definitiu, que ha de passar per la supervisió del Consell de Mallorca.

En qualsevol cas, l'Ajuntament de Marratxí no es considera ara responsable de fer la dotació de serveis per a la residència per a malalts d'alzhèimer. El Consistori participà en l'operació rebent els terrenys de Grande i cedint-los immediatament al Govern. El batle José Ramón Bauzà (PP) declinà fer declaracions sobre aquesta qüestió i ens remeté al director general d'Urbanisme, Julio Alba.

Ell explicà a aquest diari que l'Ajuntament no pensa fer-se càrrec de la previsió de serveis per a la residència «perquè, encara que volgués, no ho podria fer». Així, afirmà que «nosaltres ens limitàrem a cedir el solar al Govern i després a donar-li una llicència d'obres que sempre està condicionada a la dotació de serveis. El Govern n'és el promotor i qui ha fer la dotació de serveis».

2008-01-14 | Etiquetes: | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/54797

Comentarios

		

Arxius

<Abril 2021
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia