Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Andratx: la Guàrdia Civil descobreix comptes secrets de Massot a les Illes Caiman

Andratx: la Guàrdia Civil descobreix comptes secrets de Massot a les Illes Caiman

(Diari de Balears, 1/06/2007)

Els doblers estan a nom d'un familiar de l'exdirector del Territori del Govern Matas

J.J./P.C. Palma.
La Policia Judicial de la Guàrdia Civil ha descobert comptes bancaris secrets de Jaume Massot, exdirector general d'Ordenació del Territori, a les Illes Caiman, al Carib. Els diners eren a nom d'un familiar directe de l'expert en urbanisme detingut en la primera fase de l'«operació Voramar». Fonts judicials confirmaren ahir que les quantitats interceptades són importants, de «bastants milions de les antigues pessetes». La investigació ha durat prop de mig any i ha estat molt complexa. Quan esclatà el 'cas Andratx' els agents de la Benemèrita obriren un nou front a la investigació per localitzar el patrimoni dels tres principals encausats -Hidalgo, Gibert i Massot- en paradisos fiscals. S'escollí un d'ells, Massot, perquè estava considerat el 'cervell' de la trama i a poc a poc els experts en delictes urbanístics anaren avançant i estrenyent el cercle.

Els comptes que han aparegut a les Caiman estan a nom d'un familiar directe de l'exdirector general i el seu descobriment pot suposar conseqüències més o menys immediates per a Massot i aquest parent tan pròxim, que serien acusats d'un delicte de blanqueig de capitals si es confirma que els diners evadits procedien de comissions o activitats il·lícites. D'aquesta forma, no es descarta que en els pròxims dies o setmanes Massot sigui detingut de nou, ja que hauria de donar explicacions d'un nou delicte. El familiar podria córrer la mateixa sort. La troballa dels diners no suposa que la Benemèrita deixi de seguir el rastre dels moviments econòmics de Massot, ja que els investigadors tenen la certesa que hi pot haver més comptes secrets en aquest o un altre paradís fiscal. La Fiscalia i Hisenda han estat posades al corrent de l'avenç policíac.

Una altra dada important és que, a partir d'ara, la investigació impulsarà la recerca de comptes opacs en l'estranger d'Hidalgo i Gibert, exbatle d'Andratx i exzelador municipal. Hidalgo i Gibert han ingressat en dues ocasions a la presó, encara que es troben en llibertat des del passat 31 de març. Massot, en canvi, eludí la presó després de declarar com a imputat davant del jutge d'instrucció del 'cas Andratx', Álvaro Latorre, el desembre de 2006. Llavors, quedà en llibertat amb càrrecs. En altres dues ocasions ha tornat a comparèixer davant del magistrat per respondre per diferents peces separades del sumari principal. Una d'elles, la denominada «S'Almudaina Dos», el deixà en una situació processal crítica en admetre que havia rebut 42.000 euros de la Urbanització S'Almudaina Dos per emetre un informe a través de la societat Territorio Assessors. Aquesta societat la integren ell mateix, la seva esposa i la seva mare.

L'empresari català Mariano Vives, també imputat en la causa, declarà davant del jutge que havia estat «el primer sorprès» en assabentar-se que Massot formava part de Territori Assessors. En l'informe que redactà la societat de Massot, s'analitzaven diverses fórmules perquè Vives tancàs amb èxit una reclamació de 34 milions d'euros al Govern per un canvi d'ús d'uns terrenys al Port d'Andratx quan governava el Pacte de Progrés. Sobre aquesta qüestió, un informe preliminar redactat per la Guàrdia Civil després de prendre declaració en qualitat d'imputat al president del Consell Consultiu, Miguel Coll Carreras, fou demolidor, ja que arribava a la conclusió que «la terna Massot/Vives/Coll actuà de forma concertada per a l'èxit dels seus interessos».

Però l'exdirector d'Ordenació del Territori del Govern (va ser destituït pel president Jaume Matas immediatament després d'esclatar l'«operació Vora mar»), també ha estat objecte d'investigació per part de l'Agència Tributària de Balears. Després d'una primera anàlisi de la documentació intervinguda, la Policia Judicial de la Guàrdia Civil descobrí diverses irregularitats fiscals comeses per Massot, segons ja informà aquest diari el passat 11 de maig. Les dades de Massot cridaren l'atenció dels investigadors perquè demostrarien presumptes actuacions opaques davant d'Hisenda. L'excap d'Urbanisme d'Andratx, així mateix, ha estat assenyalat per diversos testimonis i imputats com l'«autèntic» cervell de la suposada trama de corrupció urbanística al municipi. La Guàrdia Civil gravà converses telefòniques de la secretària de l'Ajuntament Cinta Moyá en què s'expressava en aquests termes. Encara que no arribà a ingressar a la presó de Palma, Massot sempre ha estat sota sospita.

2007-06-01 | Etiquetes: | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/49889

Comentarios

		

Arxius

<Diciembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia