Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Sóller: el batle haurà de pagar 1.000 E al mes si no executa una demolició

Sóller: el batle haurà de pagar 1.000 E al mes si no executa una demolició

(Diari de Balears, 27/01/2007)

Es tracta de diversos elements d'un edifici de pisos al centre urbà

LL. GARCIA. Sóller.
Per segon cop durant aquesta legislatura, un acte judicial obliga el batle de Sóller a complir de manera immediata una sentència de demolició sota l'amenaça que el primer edil -en aquest cas Carles Simarro- haurà de pagar una multa de 1.000 euros mensuals durant els tres primers mesos d'incompliment i, a partir d'aquest moment, 1.000 euros cada setmana fins que s'executi l'ordre. De moment, l'Ajuntament té quatre mesos per tancar aquest expedient del qual s'haurà de donar compte públicament en el primer Ple que es realitzi com també al Consell Consultiu. Cada dos mesos el jutjat que ha ordenat la demolició també haurà de ser informat. Aquest és el segon cop que un jutge obliga el batle amb avís de multa per la no execució d'una demolició ordenada. El 2004 una altra resolució judicial l'advertí que se'l podria processar per desobediència a l'autoritat per no haver executat una sentència de demolició i li imposava una multa inicial de 600 euros mensuals. En aquell cas es tractava d'una terrassa que la propietària accedí a tomar voluntàriament.

En el cas del present acte judicial, arribat a les cases de la Vila a principis d'aquesta setmana, la sentència fa referència a una balcó i un fals pis a l'edifici de lofts del carrer Ca les Ànimes. En aquest cas la situació jurídica per l'Ajuntament s'admet com a «molt complicada» ja que aquestes obres compten amb la preceptiva llicència municipal per la qual cosa hi podria haver importants responsabilitats patrimonials imputables a polítics o a tècnics que les autoritzaren en el seu moment. El regidor d'Obres i Urbanisme, Gabriel Darder, ha tornat admetre que «l'Ajuntament haurà d'executar la sentència en els terminis prevists».
Un juez multa al alcalde de Sóller por incumplir una resolución judicial

(Última Hora 18/06/2004)
Le advierte de que puede procesarle por desobediencia a la autoridad

PATRICIO CANDIA
El titular del Juzgado de lo Contencioso Administrativo número 1 de Palma ha dictado un auto por el cual impone al alcalde de Sóller, Carlos Simarro (PP), una multa coercitiva de 600 euros mensuales por incumplir una sentencia que daba al Consistorio un plazo de tres meses para concluir un expediente de restauración de legalidad urbanística (número 14/2003), con propuesta de demolición. El alcalde, elegido para desempeñar ese cargo el pasado año, ignoró esa orden que venía arrastrándose de anteriores legislaturas, y por ello el juez le impone la multa. Además, le advierte que si no concluye el expediente de restauración de legalidad «se expedirá testimonio de particulares contra el alcalde por delito de desobediencia a la autoridad». Y añade: «Dispondrá de un plazo de seis meses a contar a partir del siguiente al citado Pleno para la tramitación del expediente sancionador transcurridos los cuales sin que conste la terminación de aquel expediente, le comportaría idéntico efecto de expedir testimonio de particulares por delito de desobediencia a la autoridad».

El juez advierte al alcalde de que abonará 600 euros mensuales durante los tres primeros meses, si antes no ha cumplido con el mandato judicial, y que el cuarto mes esa suma se elevará hasta los 1.500 euros «hasta nueva orden». En el auto, el juez señala: «La ejecución de sentencias constituye, sin duda alguna, el cierre imprescindible del derecho a la tutela judicial efectiva, reconocido con carácter de derecho fundamental, en el artículo 24 de la Constitución, pues el derecho de acceso a los tribunales se convertirá en una mera declaración retórica si el ordenamiento jurídico no arbitra medios eficaces que garanticen la puntual ejecución de los pronunciamientos judiciales. El derecho fundamental a la ejecución de las sentencias no es un derecho nominal, que se agota en su mera declaración, sino que debe traducirse en la realidad jurídica, y por ello, el juez contencioso-administrativo debe procurar la satisfacción de los derechos de quienes han vencido en juicio frente a la Administración».

2007-01-27 | Etiquetes: | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/46620

Comentarios

		

Arxius

<Septiembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia