Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > El cas Andratx du les protestes al Consolat i la irada rèplica del PP

El cas Andratx du les protestes al Consolat i la irada rèplica del PP

(Diari de Balears, 24/12/2006)

Dues concentracions a Palma pugen la temperatura de l'escàndol

LLUÍS PLANAS. Palma.
La crispació política de les darreres setmanes, desfermada arran de l'operació judicial contra la corrupció política i urbanística, l'anomenat cas Andratx, es traslladà ahir al carrer a través de dues concentracions de signe oposat i de marcat caràcter polític.

Estaven separades per no més d'un quilòmetre de distància, sota la pluja, i convocades a la mateixa hora, les dotze del migdia. L'original, comptà amb unes 350 persones, entre ciutadans i polítics de l'esquerra (excepte el PSIB), que feren una casserolada davant el Consolat de Mar durant més d'una hora per protestar contra el que consideren «una manca d'assumpció de responsabilitats polítiques per part d'un Govern que ha mentit per tapar la corrupció».

De l'altra, de la contramanifestació, s'extreu que el PP balear ha agafat gust a la «política de pancarta i carrer», com la definí José María Aznar. Davant de la Delegació del Govern socialista, prop de 500 simpatitzants de la formació -entre els quals hi havia representants de l'Executiu autonòmic, senadors, diputats, consellers, batles i regidors- es manifestaren per protestar contra el que consideren «una persecució dels mitjans de l'Estat» contra el seu partit arran del cas Andratx.

Vint-i-quatre hores després que el portaveu del Govern, Joan Flaquer, expressàs la «preocupació» de l'Executiu del PP perquè aquest tipus de protestes «només es dirigeixin cap a un sol partit», tots els seus càrrecs anteriorment citats se situaren darrere una pancarta amb el lema «PSOE = Persecució política». Cap referència contra la corrupció.

«Ho hem de fer com aquest estiu a Son Servera», deien els primers a arribar, recordant l'altra contramanifestació protagonitzada pel PP enguany a Mallorca. Xiulets, càntics i insults cap als socialistes ZP, Rubalcaba i Socias predominaren durant la mitja hora justa que durà la concentració.

Les referències al cas Andratx se centraren en mostres de suport cap al conseller José María Rodríguez i el president Jaume Matas. «Del barco de Rodríguez, no nos moverán», cantaven els manifestants, que se sumaren així a la nau en la qual s'embarcaren el secretari general del PP i Eugenio Hidalgo durant la seva conversa telefònica minuts abans de la detenció del batle. El «Pínchamelo» dels manifestants mostrant els seus telèfons mòbils fou una de les consignes més repetides.

Crits de «Vivaspaña» es mesclaven amb «Viva Jaime» i «Viva José María», mentre s'escalfaven motors de cara a les properes eleccions: «Se nota, se siente, Matas presidente» i «Estas elecciones, las vamos a ganar». Banderes, dues. Una d'espanyola i una de mallorquina retxada amb el lema «Munar = Corrupció».

Com ja va fer el president Matas el cap de setmana passat, la persecució política que es denunciava ahir es lligà amb l'11-M: «Queremos saber lo que pasó en Madrid», i una camiseta «11-M, zETAp».
Els tres dirigents del PP presents amb els quals va poder parlar aquest diari (la consellera andritxola Margalida Moner, la diputada al Congrés Maria Salom i el director general de Política Lingüística, Miquel Melià) començaren les seves declaracions de la mateixa manera: «Estam aquí contra la corrupció». Després carregaren, ja de diferent manera, contra «la utilització partidista dels mitjans de l'Estat» contra un partit i «que s'intentin canviar les regles del joc amb vista a unes eleccions».

Cares habituals

Prop d'allà, davant el Consolat, a la majoria dels presents se'ls ha vist durant aquesta legislatura en altres manifestacions contra la política de l'Executiu Matas. Entre els representants polítics també, encara que aquesta vegada no hi havia ni un sol membre socialista destacat. Així, participaren en la protesta dirigents del PSM, Esquerra Unida, Els Verds i Esquerra Republicana, a més de representants sindicals i de diferents entitats socials.

A part del renou incessant de les casseroles que portaven gairebé tots els manifestants anònims, només un crit se sentia: «Dimissió, dimissió». També «vergonya», per criticar la que, segons els convocants, «és la vergonya d'uns governants que es dediquen a mentir i a tapar-se la corrupció entre ells».

Quan havia passat mitja hora des de l'inici de la casserolada, els manifestants es començaren a assabentar, a través dels periodistes, que la contramanifestació organitzada per simpatitzants del PP davant la Delegació del Govern els superava notablement en nombre.

Hi hagué una reconeguda decepció que durà fins que una manifestant pujà damunt una banqueta de pedra davant el Consolat per cridar als seus companys de protesta que «ells seran més, però nosaltres tenim vergonya i idees que ens fan sentir empegueïts d'aquests polítics que ens governen. Això només és el començament». Només això serví perquè els presents tornassin a picar fort les seves cassoles i que es reprenguessin els crits de «dimissió, dimissió».

Un manifestant, que assegurà no simpatitzar amb cap partit polític, dedicà tota la protesta a recollir firmes de suport a l'actuació del fiscal Anticorrupció Joan Carrau en l'operació Vora Mar. «És vergonyosa la campanya que estan fent contra ell quan l'únic que vol fer és destapar la corrupció que existeix a Balears», digué per justificar la seva iniciativa

2006-12-24 | Etiquetes: | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/45697

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia