Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > El fiscal basà en informes de notaris el delicte de blanqueig de diners a Andratx

El fiscal basà en informes de notaris el delicte de blanqueig de diners a Andratx

(Diari de Balears, 16/12/2006)

El jutge lliura als advocats personats el gruix del sumari de l'operació Vora Mar

P.C.Palma.
El fiscal Anticorrupció Juan Carrau implica nombrosos promotors i societats a la trama de corrupció urbanística d'Andratx i, a més, confirma el pagament de suborns per llicències per construir al municipi d'Andratx. Part del sumari de l'operació Vora Mar, lliurat ahir a diversos advocats personats en la causa, confirma que el fiscal va iniciar les investigacions el passat 6 d'octubre, i que el seu relat, amb una àmplia descripció dels presumptes delictes, justificaria la revocació de l'acte d'excarceració dels principals imputats, l'exbatle d'Andratx Eugenio Hidalgo i el zelador municipal Jaume Gibert, dictat pel jutge instructor Álvaro Latorre. Ambdós es troben en llibertat amb fiances de 100.000 i de 60.000 euros, respectivament. Per justificar la presumpta comissió d'un delicte de blanqueig de diners per part d'alguns dels imputats, el fiscal Carrau va requerir al Consell general del Notariat totes les operacions sospitoses.

Aquest col·lectiu de professionals, igual que advocats i procuradors, està obligat a comunicar les operacions respecte «de les que existeixi indici o certesa que està relacionat amb el blanqueig de capitals». El fiscal Anticorrupció enumera una bateria d'actuacions suposadament irregulars comeses pels imputats en els darrers anys. De fet, el sumari de l'operació Vora Mar recull denúncies de diversos col·lectius i de particulars sobre anomalies a la concessió de llicències per tal de construir al municipi d'Andratx des de l'any 2004, segons va poder constatar aquest diari.

Considera provat, en aquest context, que la compravenda de la societat Prollamp de Ponent S.L. va tenir caràcter delictiu, que va permetre que Hidalgo i Gibert s'embutxacassin una suma propera als 800.000 euros. El fiscal considera provada la comissió dels delictes de falsedat, prevaricació urbanística, associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra el territori, contra la hisenda pública, suborn i negociacions prohibida a funcionaris. Per això, va anunciar en la trobada amb els informadors de dijous passat que Hidalgo i Gibert podrien ser condemnats a 18 anys de presó.

Amb el seu recurs d'apel·lació, el fiscal es va saltar la possibilitat de recórrer en reforma davant del mateix jutge d'instrucció instructor, i per això, haurà de decidir la Secció Segona de l'Audiència de Palma, presidida pel magistrat Joan Catany, si revoca l'excarceració de Gentilhome i Gibert. Segons Carrau existeixen «fundats motius» perquè ambdós tornin a presó. L'exbatle d'Andratx Eugenio Hidalgo i el zelador municipal Jaume Gibert, en llibertat des de dimecres passat, hauran de presentar-se davant del jutge de guàrdia la pròxima setmana, segons estableix l'acte del jutge d'instrucció instructor de l'operació Vora Mar, Álvaro Latorre.

Aquesta serà la primera ocasió que Gentilhome i Gibert compliran amb la seva obligació d'acudir una vegada per setmana al jutjat de guàrdia, requisit estipulat en l'excarceració d'ambdós. Els dos principals imputats a la trama de corrupció urbanística a Andratx ja van lliurar els seus respectius passaports, i tots dos saben que no poden abandonar Mallorca. Hidalgo, segons els seus partidaris, està molt afectat per l'ocorregut i ha anunciat la seva intenció d'abandonar totalment la política. Se'l veu trist, demacrat, després del seu pas pel Centre Penitenciari de Palma. Gibert, en canvi, està més sencer.

2006-12-16 | Etiquetes: | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/45486

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia