Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Així es construïa a Andratx

Així es construïa a Andratx

(Diari de Balears, 7/12/2006)

Eugenio Hidalgo «donava exemple» als mallorquins de com burlar la llei amb tots els documents

JOAN RIERA. Palma.
No és estrany que Eugenio Higaldo, just després de saber que l'anaven a detenir, trituràs tota la documentació que va poder de l'Ajuntament d'Andratx i la tirà a un contenidor. Ell, en persona, és l'exemple de com es pot construir una casa il·legal amb la benedicció de tots els documents pertinents. Només que del primer al darrer són mentida. Hidalgo es féu un xalet allà on per llei era impossible fer-ho, i just devora el Castell de Son Mas, seu del consistori andritxol.

És el cas de la parcel·la situada a l'ARIP (Àrea Rural d'Interès Paisatgístic) que es comprà a Son Moné el batle Eugenio Hidalgo Garcés l'any 2003. No hi havia res. Era un antic hort (denominat Hort d'Abaix) superprotegit. Com fer el xalet? El 14 de febrer del 2003 Hidalgo s'autosol·licita una llicència urbanística per ampliar allà una nau agrícola d'uns 50 anys d'antiguitat. Però allà no hi havia cap nau agrícola, no hi havia pràcticament res, com testimonien les fotos aèries. Per justificar-ho presenta aquest projecte d'ampliació, signat per l'enginyer agrònom Gabriel Cañellas Rotger (fill de l'anterior president del Govern).

Ja tenim l'ampliació sobre la taula de l'Ajuntament. Ara venia la següent passa: justificar l'antiga construcció a partir de la qual es farà la nova. Aquí entra en joc el zelador municipal d'obres, Jaume Gibert Fuster (ara a la presó), que el 5 de maig del 2003 certifica que «el magatzem agrícola objecte de l'ampliació sol·licitada, té una antiguitat superior als 50 anys». Després apareix el document del cap de l'Àrea d'Urbanisme municipal, Jaume Massot Sureda (ara imputat i exdirector general d'Ordenació del Territori), que el dia 6 de maig del mateix any (amb enorme celeritat) informa «favorablement» l'obra, que tendrà un pressupost de 19.510 euros. Massot aprova el projecte diu que emparant-se en la Llei del Sòl Rústic.

El mateix 6 de maig, el lletrat assessor d'Andratx, J. Ignacio Mir Buades (ara investigat) també «informa favorablemente». Finalment, el 9 de maig, la comissió de Govern municipal, presidida per Hidalgo, aprova la llicència d'obres de l'ampliació de la nau agrícola a poca distància de la seu municipal. La secretària de l'Ajuntament, Catalina Ramon Bonet, signa juntament amb el batle el vistiplau de la comissió i dels acords presos.

Com a colofó el 23 de maig del 2003 el regidor d'Urbanisme d'Andratx, Juan Carmelo Massot Salvà (actual director general de relacions amb Europa del Govern Matas) li atorga la llicència al seu batle, condicionada al fet que sigui una ampliació de nau agrícola.

Però el que construeix Hidalgo no és una ampliació de nau (no hi havia res per ampliar), ni tan sols una nau agrícola sencera. No: Hidalgo es fa un xalet de dues plantes amb ximenees i una edificació auxiliar de 50 metres, fa un tancat de la parcel·la i la pavimenta parcialment amb asfalt. El que era una zona rural d'interès paisatgístic passa a convertir-se en urbana.

Cap dels que han signat, ni Cañellas Rotger (enginyer de l'ampliació), ni Gibert Fuster (zelador), ni Massot Sureda (tècnic d'Urbanisme), ni Mir Buades (assessor jurídic), ni el regidor Carmelo Massot, obren la boca del que tenien davant els ulls quan entraven a la casa Consistorial. Han signat una cosa i se n'ha feta una altra. Així s'urbanitzen els voltants del Castell de Son Mas (així s'urbanitza Mallorca). Per al batle l'increment de patrimoni és espectacular. Ha comprat un hort i ha passat a tenir una cotitzadíssima propietat immobiliària.

La trampa legal és possible perquè Hidalgo tenia suport tècnic. Després, un cop que els picapedrers arriben a s'Hort d'Abaix ja ningú no vetlla perquè es faci el que el batle s'ha autoaprovat i autoconcedit.

Aquesta tècnica de construcció il·legal és molt comuna a Mallorca. El batle de Campos, Andreu Prohens, es va fer un xalet il·legal dins la seva pròpia finca a partir d'una soll i de permisos per fer un colomer i un galliner.

Al llarg i a l'ample de l'illa hi ha nombroses cases i xalets que han aparegut a zones protegides. Sovint tenen tota la documentació, però són una il·legalitat des del primer al darrer paper aprovat o visat per l'Ajuntament corresponent. Però després, si aquesta casa es ven, per exemple, a un ciutadà alemany, se li entreguen tots els papers per fer-li creure que la casa és legal. El client no sap que no compra una casa, sinó un delicte urbanístic perseguit pel Codi Penal.

Les xarxes de concessió de llicències il·legals funcionen com autèntiques màfies que imposen la llei del silenci i obtenen notables beneficis econòmics burlant la llei i destruint Mallorca.

2006-12-07 | Etiquetes: | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/45219

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia