Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > El juez Latorre insta al Consell a que asuma el urbanismo de Andratx

El juez Latorre insta al Consell a que asuma el urbanismo de Andratx

(Mallorcadiario.com, 5/12/2006)

PALMA.- El titular del Juzgado de Instrucción número 12 de Palma, Álvaro Latorre, ha dictado una providencia en la que pide al Consell de Mallorca que, dada la situación del ayuntamiento de Andratx, "pondere la posibilidad de subrogarse en materia de disciplina urbanística".

La secretaria del Ayuntamiento, Ana María Abarca, ha pedido ayuda al juez Latorre, dada la "imposibilidad" que tiene el Departamento de Urbanismo de realizar sus funciones "al carecer de la documentación correspondiente a cada solicitud".

Así lo refleja un escrito que contiene el testimonio de la secretaria municipal, que el juez ha adjuntado a la providencia que ha remitido al Consell.

Fuentes judiciales han informado de que el juez ha formalizado esta solicitud a efectos de conferir una "mayor normalidad en el funcionamiento del área" de Urbanismo del consistorio de Andratx.

Esta petición se produce un día después de que el Consell de Mallorca rechazara debatir, con los votos en contra de PP y UM, una moción de urgencia presentada por los grupos de la oposición en la que instaban a la institución insular a intervenir en el departamento de Urbanismo de Andratx.

Por su parte, el conseller insular de Territorio, Bartomeu Vicens, ha informado que el Consell ha pedido a su servicio jurídico que analice el ámbito de competencias que puede asumir, si bien ha advertido de que no gestionará ningún área que exceda de lo establecido en este informe y de lo permitido por la ley.

El juez no tiene constancia de los recursos de los abogados de Hidalgo y Gibert

Las mismas fuentes han indicado que durante la presente jornada no ha tenido lugar ninguna declaración en el juzgado de imputados en la causa, informa Efe.

Asimismo, han señalado que al juez Latorre no le costaba a última hora de este miércoles que se hubiera presentado ningún recurso de los abogados defensores del ex alcalde de Andratx Eugenio Hidalgo y del celador de obras municipal, Jaume Gibert.
NO, SENYOR JUTGE, NO...

No fa gaire, Vicente Gimeno Sendra denunciava que els jutges i els fiscals no tenen ni idea d'urbanisme. I ara en tenim una nova prova: no existeix cap possibilitat legal en l'ordenament urbanístic balear de què el Consell de Mallorca pugui assumir les competències de l'Ajuntament d'Andratx. I això és ben cert encara que un jutge penal cregui el contrari. Si algú opina d'una altra forma, que per favor ens digui com podria ser això possible i, sobre tot, d'acord amb quina normativa. Recentment ja denunciàrem que el GOB demanava el mateix sense cap base legal, si bé sembla ser que només fou una malifeta periodística.

La Llei de Disciplina Urbanística permet la subrogació dels consells insulars en les competències municipals en els seus articles 24.2 i 71, però només per a denúncies, expedients o infraccions determinades o singulars i en els casos expressament previstos. No es contempla en absolut una subrogació en bloc en totes les funcions municipals sobre disciplina urbanística.

A més a més, la jurisprudencia fins i tot considera la subrogació en un únic expedient com a excepcional. Diu la sentència 881/2002 del TSJIB, de 30 d'octubre: "Lo expuesto, que forzosamente ha debido resumirse por lo voluminoso del expediente, refleja una actividad municipal, en el ejercicio de sus competencias propias, que será o no del agrado de los recurrentes, más o menos lenta y más o menos eficaz. Pero en todo caso, no legitima la asunción de competencias por subrogación del Consell Insular, materia que, por ser excepcional, ha de ser además interpretada restrictivamente. " (FJ tercer).

Per una altra banda, no s'entén tampoc què pretén el jutge que faci el Consell de Mallorca. Si l'ajuntament basa la seva petició en què careix de la documentació corresponent perquè la té ara la Guàrdia Civil o el jutjat, no es troba l'organisme insular en la mateixa situació? O sia, l'ajuntament no pot fer res en aquesta situació i el Consell sí? Com, màgicament?

Res d'això no té sentit. El problema de tot plegat és que aquesta insòlita providència judicial qüestiona precisament els coneixements i la competència de l'òrgan jurisdiccional per entendre d'un assumpte tan vinculat al Dret urbanístic. I no està el temps per fer experiments o manifestar dubtes: el tema és molt greu i requereix que tots els que hi intervinguin estiguin a les alçades del repte. Si no és així, des d'aquest blog ja ens encarregarem de recordar a cadascú la seva part de responsabilitat.

Disúrbia

2006-12-05 | Etiquetes: | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/45183

Comentarios

		

Arxius

<Diciembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia