Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Andratx: el jutge investiga la concessió de més de 70 «llicències» de construcció il·legals

Andratx: el jutge investiga la concessió de més de 70 «llicències» de construcció il·legals

(Diari de Balears, 28/11/2006)

La majoria foren atorgades per Hidalgo, encara que n'hi ha una dotzena de l'etapa de Margalida Moner

JOAN RIERA. Palma.
El jutge i els fiscals que investiguen l'escàndol d'Andratx tenen en el seu poder uns setanta expedients de concessió de llicència municipal de construcció que serien il·legals. Molts provenen de diferents denúncies de particulars o d'institucions. Ahir mateix la Guàrdia Civil demanà al Consell quatre expedients més, que li foren entregats a l'acte en total col·laboració. La trama de corrupció d'Andratx se centra en un mètode molt semblant al de Marbella. Un particular o una societat demanen una llicència d'obres per fer un o diversos xalets, o blocs d'habitatges plurifamiliars, allà on no es pot edificar segons la normativa vigent, sigui per excés d'altura, per ser terreny rústic o àrees protegides (Anei o Arip). Però sorprenentment aquestes llicències eren aprovades per la comissió de Govern de l'Ajuntament amb l'informe tècnic favorable. A partir d'aquí, es construïa. Com és lògic, els serveis de Disciplina Urbanística del Consell de Mallorca es trobaven davant fets consumants, com també els particulars i els grups polítics de l'oposició. Tot d'una es començava a edificar. La trama de corrupció estaria així formada pel batle Eugenio Hidalgo i les persones més pròximes a ell, inclosos tècnics. S'ha de pensar que el director general Jaume Massot Sureda ha estat cap dels serveis tècnics de l'Ajuntament durant molt de temps, i en l'actual mandat, encara que formalment no hi tenia cap responsabilitat, era vist els divendres per la casa consistorial. La manera d'actuar és clara: un empresari o un particular volen construir allà on la llei no ho perment. Tanmateix presenten el projecte, donen qualque tipus de rega i aconsegueixen el permís. Per això s'haurien produït diferents vulneracions del Codi Penal: delicte urbanístic, suborn, blanqueig de doblers i prevaricació.

Segons fonts del Consell, aquestes pràctiques no són noves a Andratx, sinó anteriors al 2002, any en què Eugenio Hidalgo es va fer càrrec de la batlia. De fet, els anys noranta, quan la batlessa era Margalida Moner, actual consellera d'Agricultura, ja s'haurien produït una dotzena de concessions de llicències estranyes, que es troben entre la setantena que ara investiguen jutges i fiscals. Aquestes pràctiques es multiplicaren amb Hidalgo de batle i s'escampen per tot el terme d'Andratx. Els quatre expedients que ahir reclamà la Guàrdia Civil al Consell es refereixen a polígons inclosos en zones protegides de s'Arracó o un altre de molt proper a Cala Conills. D'aquests expedients, la Benemèrita reclamà els originals, que els foren entregats tot d'una i sense cap problema. Des d'ahir formen part de les diligències 3501/2006, que investiguen l'escàndol d'Andratx.

La gangrena

La gran pregunta a hores d'ara se centra a saber fins on arribarà la corrupció a Andratx. Només es va poder burlar la llei per la connivència del batle Eugenio Hidalgo amb tècnics a les seves ordres i amb empreses i particulars disposats a pagar els favors. Fins on arriben les empreses i els particulars implicats? Se sap que no es tracta de grans promotores, sinó d'empreses de construcció més petites, molt diverses i que normalment operen a Andratx i als seus voltants. Aquests serien els que entregarien doblers a canvi de la llicència il·legal segons la mateixa normativa del terme, controlada pel Consell, màxima institució responsable de la disciplina urbanística. Algunes fonts indicaren que s'estarien investigant diferents constructors o empreses paral·leles del sector, com instal·ladors i electricistes. Algun d'ells estaria lligat a l'antic partit ALAS, al qual pertanyia Hidalgo fins que acabà integrant-se en el PP, formació per la qual pensava tornar-se a presentar com a candidat a batle a les municipals de l'any que ve amb el suport de la cúpula del partit.

De moment, no se sap quin pot ser l'abast real de l'escàndol. En tot cas, Eugenio Hidalgo fa temps que estava denunciat davant la Fiscalia de Medi Ambient. Per un costat s'està construint dues mansions a Cala Moragues, a prop del Port d'Andratx. Una per a ell i la seva dona, i l'altra per a una filla. Així mateix ha estat denunciat perquè s'ha autoconcedit llicència per edificar una nau agrícola a prop del poble, en zona protegida. Però a l'hora de la veritat, en comptes de la nau agrícola, ha aparegut un xalet de la seva propietat. Una altra de les denúncies contra ell és que ha permès que el seu germà es construís un restaurant en zona protegida (Anei) al port d'Andratx aprofitant l'existència d'unes runes. Hidalgo també ha estat imputat pel jutge acusat de prevaricació pel tancament d'uns aparcaments que pertanyen a un membre de l'oposició. Tanmateix, un dels casos més escandalosos és el de la urbanització de Mont Port. Hidalgo ha donat llicència per a la construcció d'uns quinze blocs d'habitatges plurifamiliars en terreny rústic, valorats en uns 70 milions d'euros, no lluny del Port d'Andratx. Un dels empresaris lligats a la urbanitzaciò nom Juli Mena Hidalgo. Actualment s'investiga si tendria qualque relació de parentiu o els mateixos orígens extremenys del batle. L'escàndol d'Andratx podria tenir una gran influència dins el PP, ja que entre els membres més destacats d'aquesta junta local es troben la consellera d'Obres Públiques, Mabel Cabrer; l'exregidor Juan Carmelo Massot, director general de Relacions Europees del Govern Matas. El detingut Jaume Massot és el responsable del desenvolupament tècnic d'Andratx durant 30 anys. També ha estat secretari del Col·legi d'Aparelladors.

2006-11-28 | Etiquetes: | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/44943

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia