Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Documentos > Altres > MediAmbient

Els empresaris de Can Set pacten amb la Fiscalia i cap haurà d'entrar a presó

            L'Audiència els condemna per abocaments il·legals i en total sumen una pena de 40 anys

XAVIER GISPERT ZEGRÍ. Palma.
Cap dels vint protagonistes del més important delicte ecològic jutjat a Balears haurà d'ingressar a la presó. Els empresaris comioners de la patronal Astracoma acusats d'abocaments il·legals a la pedrera de Can Set (Llucmajor) foren jutjats ahir per la Secció Primera de l'Audiència Provincial, però minuts abans havien aconseguit pactar les seves penes i la seva responsabilitat civil amb la Fiscalia de Medi Ambient.

D'entrada, el fiscal de Medi Ambient, Adrián Salazar, decidí retirar l'acusació contra dos dels vint presumptes implicats. I amb la resta pactà una pena de dos anys de presó (el límit per no haver d'ingressar-hi) i 12.000 euros per cap, a banda de milionàries indemnitzacions, algunes de les quals hauran de ser assumides de manera subsidiària per les empreses i asseguradores implicades.

Tots acceptaren els fets delictius que els imputa la Fiscalia i les penes que aquesta els exigeix. Per tant, cap d'ells haurà d'ingressar a la presó si abona els 12.000 euros corresponents. Però a més hauran de pagar indemnitzacions al Govern (2 milions euros), a 11 particulars (144.000 euros) i a entitats com l'Associació d'Hotelers de Platja de Palma (12.000 euros) i l'Associació de Veïns de Platja de Palma (12.000 euros). Només dues entitats implicades com a responsables civils en aquest procés judicial es mostraren ahir contràries a la conclusió final pactada entre Adrián Salazar i la defensa dels condemnats.

D'una banda, l'empresa Seguros Bilbao, contractada per Astracoma, es negà a acceptar la seva responsabilitat com asseguradora. Segons Seguros Bilbao, Astracoma mai no hauria contractat una assegurança per fer abocaments a Can Set, sinó només per qüestions relacionades amb transport.

D'altra banda, l'empresa Macon Contenedores també es negà ahir a pagar la pena pactada entre la Fiscalia i la resta de condemnats. Això propicià un intercanvi d'acusacions entre l'antic propietari de l'empresa i l'actual propietària, que són una parella divorciada. Ella assegurà que havia actuat «coaccionada» per ell. I ell digué que mai no havia estat d'acord amb els delictes comesos per ella.

Així doncs, l'únic pronunciament que s'espera ara de la Sala de l'Audiència és el que fa referència a la responsabilitat civil de Seguros Bilbao i Macon Contenedores. El gruix de les penes ha quedat ja determinat en el pacte entre les parts confrontades, que tardaren almanco tres hores a arribar a l'acord definitiu. A banda de l'acusació de Fiscalia, en el judici també estava personada la Comunitat, que en tot moment donà suport a les tesis del Ministeri Públic.

		

Arxius

<Julio 2022
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia