Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Documentos > Altres > MediAmbient

Demanen 5 anys de presó a un empresari per un delicte mediambiental a Calvià

            (Diari de Balears. 8/05/2007)

Fiscalia el denuncià per abocaments incontrolats durant anys a la finca de ses Barraques

E.L.V. Palma.
El fiscal demana 5 anys i 9 mesos de presó per a un empresari acusat d'abocaments incontrolats a la finca de ses Barraques (Calvià), en una actuació que en el seu moment fou qualificada com una de les majors agressions al medi ambient comeses a Balears els últims anys. L'inculpat és Bartomeu Q.A., copropietari i administrador de la societat Motecal S.A. El 2001, aquest home llogà uns 60.000 metres quadrats de l'esmentada finca per instal·lar-hi «un centre de valoració i reciclatge de productes inerts procedents de l'excavació». Tanmateix, la Fiscalia afirma que en realitat començà un abocament incontrolat de residus de construcció i demolició, plàstics, pneumàtics i restes urbanes, que a més es dugué a terme en una finca que està qualificada com ANEI (Àrea Natural de Especial Interès).

Els abocaments van continuar fins l'any 2003, quan l'Ajuntament de Calvià i un jutjat n'ordenaren la clausura arran d'una denúncia presentada per la Fiscalia de Medi Ambient. La denúncia estava basada en un informe desenvolupat al llarg de diversos mesos i en el qual participaren perits del Departament de Terra de la UIB. A través de fotos aèries, es comprovà que s'havia arrasat una gran superfície boscosa, engolida per un talús d'abocaments d'almenys quatre metres d'altura i 500 metres de llargada. Després, una inspecció feta per la Conselleria de Medi Ambient revelà que s'hi abocaven residus de construcció i demolició a més de restes urbanes, plàstics i pneumàtics, que en molts casos queien directament sobre els arbres i els sepultaven.

L'informe també alertava de l'elevat risc de filtració de substàncies contaminants per a les aigües subterrànies i sobre la capçalera d'un torrent tributari del torrent de Santa Ponça. Segons un examen, la maquinària pesant havia aplanat el talús amb pendent cap al torrent sepultat i tot tipus de materials contaminants queien a l'aigua. Segons Fiscalia, els valors naturals i paisatgístics del lloc són «extraordinàriament rellevants», i inclouen boscos de garrover, ullastre i pineda, amb alguns arbres de més d'11 metres. L'informe també revelava les seqüeles de l'abocador, incloent-hi «alteracions en la qualitat de l'aire, increments als nivells de renou a la zona, alteracions físiques del terra, augment d'erosió, destrucció de l'hàbitat d'espècies, increment del risc d'incendi i alteració de la riquesa paisatgística».

Amb tota aquesta informació, la paralització es va fer efectiva el 14 de juliol de 2003 mitjançant un acte judicial. L'escrit del jutge incloïa ordres especials al Seprona de la Guàrdia Civil perquè col·locassin cintes visibles tancant els accessos a l'explotació. Tanmateix, el fiscal afirma que l'acusat trencà les cintes i continuà amb els abocaments. El judici es farà els dies 21, 22 i 23 de maig a l'Audiència Provincial i comptarà amb 20 testimonis, entre els quals es troba el cap de Servei de Medi Ambient de Calvià, el director d'Urbanisme, guàrdies civils, agents de Medi Ambient i dos perits.

		

Arxius

<Julio 2022
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia